Blok ontkent misdaden rebellen, maar overtuigt niet

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken Beeld ANP

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent tegenover de Kamer dat een door haar gesteunde rebellenbeweging in Syrië misdaden pleegde. Maar Amnesty International spreekt dit tegen.

Minister van buitenlandse zaken Stef Blok weigert publiekelijk in te gaan op de berichten van Trouw en ‘Nieuws­uur’, dat de regering groeperingen heeft gesteund die zich schuldig maakten aan mensenrechtenschendingen. Wel nam hij het in de beantwoording van Kamervragen op voor de Sultan Murad Brigade, een groepering die door Nederland werd gesteund.

Deze beweging voerde samen met een aantal andere organisaties binnen de rebellencoalitie genaamd Fatah al-Halab aanvallen uit op de Koerdische woonwijk Sheikh Maqsoud in Aleppo. Bij de beschietingen, die plaatsvonden in begin 2016, vielen meer dan tachtig doden, onder wie dertig kinderen. Maar de regering ontkent deze berichten nu in een brief aan de Kamer. ‘Uit openbare bronnen blijkt dat andere groepen binnen Fateh Halab verantwoordelijk waren voor de beschietingen. Schendingen die worden toegeschreven aan één groep van een los samenhangend verband, kunnen niet zonder meer aan alle afzonderlijke leden worden toegeschreven.’

Volgens Amnesty International-onderzoeker Diana Samaan, donderdag aanwezig bij de Kamerhoorzitting over het Nederlandse hulpprogramma voor Syrische rebellen, was de Sultan Murad Brigade wel degelijk betrokken bij de beschietingen op de woonwijk. “Wij kwamen erachter dat zij ongericht raketten afvuurden, wat op zichzelf een schending is (van het humanitaire oorlogsrecht, red.), omdat we video’s van de Sultan Murad Brigade en andere groeperingen zagen waarin ze open en bloot tonen hoe ze raketten afvuurden op de woonwijk Sheikh Maqsoud. We baseren ons op openbare informatie, en deze informatie komt van de groeperingen zelf.”

Raketten

Trouw en Nieuwsuur hebben ook video’s gezien waarin Sultan Murad Brigade beschietingen op de desbetreffende woonwijk in Aleppo uitvoert. De strijders introduceren zichzelf namens de Sultan Murad Brigade, en zeggen dat zij een aanval zullen uitvoeren op Sheikh Maqsoud. Het logo van de brigade staat linksboven in beeld, dat van de Fatah Halab-coalitie rechtsboven. Na de introductie worden de raketten afgevuurd op de wijk.

De video’s zijn te zien op het YouTube-kanaal van de Sultan Murad Brigade en dateren van 20 februari 2016 en 23 februari 2016 – precies dezelfde periode als de beschietingen op Sheikh Maqsoud.

De ontkenning van Blok dat de Sultan Murad Brigade betrokken was bij de beschietingen op de woonwijk kan erop duiden dat het ministerie van buitenlandse zaken de beelden niet eerder heeft gezien – hoewel deze video is getoond in drie eerdere Nieuwsuur-uitzendingen. Het is even­eens mogelijk dat de regering de authenticiteit van de video betwist, maar daar wordt in de brief aan de Kamer niet over gerept. Een andere mogelijkheid is dat Buitenlandse Zaken de Kamer verkeerd heeft ingelicht. 

Lees ook:

Regering wist tot in detail over de misdaden van Syrische rebellen

De Nederlandse regering was tot in detail op de hoogte van de misdaden die werden begaan door de Syrische rebellenbeweging Jabhat al-Shamiya. Dat blijkt uit een mailwisseling uit 2016 tussen Amnesty International en Buitenlandse Zaken, die is ingezien door Trouw en Nieuwsuur.

Syrië-kwestie drijft wig tussen CDA en VVD

VVD en CDA botsen over wie zich moet verantwoorden voor de bemoeienis met de oorlog in Syrië. De liberalen willen niet dat minister Blok in de Kamer opnieuw door het stof moet. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden