Blok en Schippers vertragen verlaging topinkomens

Ronald Plasterk in de Eerste Kamer.
Ronald Plasterk in de Eerste Kamer."Woordvoerders van de vereniging van woningcorporaties Aedes en de Vereniging Nederlandse Ziekenhuizen zeggen tegen Trouw dat hun besturen de afgelopen tijd geen gesprekken hebben gevoerd met Blok of Schippers over de voorbereiding op de uitvoering van de wet."Beeld anp

PvdA-minister Plasterk van binnenlandse zaken boekte in de eerste week van het kerstreces nog een overwinning met het door de senaat sluizen van een wetsvoorstel dat hoge lonen in de (semi-)publieke sector aan banden legt. Zijn VVD-collega's zitten hem nu dwars. Waar zit het conflict?

Marno de Boer

Het plan van de minister van PvdA-huize brengt salarissen voor nieuwe bestuurders omlaag van maximaal 130 procent van een ministersalaris naar 100 procent. Dat is zo'n 178.000 per jaar inclusief toelagen en pensioenbijdrage.

De maatregel is op aandringen van de PvdA in het regeerakkoord gekomen, en in de Tweede Kamer stemde de VVD uiteindelijk schoorvoetend voor. In de senaat stemden de liberalen wel tegen. Volgens senator Helmi Huijbregts moeten eerst de effecten van de in 2013 ingevoerde reductie tot 130 procent goed onderzocht worden.

Voorbereiding
Maar daar had Plasterk geen tijd voor. De wet moet per 1 januari ingaan zodat al in 2015 bestuurders voor een lager salaris in dienst genomen worden. Dat moet in 2016 ook een bezuiniging opleveren. Plasterk drong erop aan dat de senaat maandagavond, toen het kerstreces eigenlijk al begonnen was, nog bijeenkwam om over het voorstel te stemmen. Met steun van de PvdA, PVV, SP, GroenLinks en 50Plus haalde zijn plan het.

Het is gebruikelijk dat departementen en bestuurders zich vast voorbereiden op een wet die in de maak is, zodat ze op de datum van inwerkingtreding meteen aan de slag kunnen. Minister van onderwijs, cultuur en wetenschap Jet Bussemaker heeft al in september gesprekken gevoerd met bestuurders in haar sector, zo schreef de bewindsvrouw van PvdA-huize woensdag aan de Kamer. Daaruit is een plan voortgekomen met regelgeving waardoor in haar sector volgend jaar al bestuurders voor een lager salaris aangenomen worden.

Totaal andere brieven schreven ministers Edith Schippers van volksgezondheid en Stef Blok van wonen en rijksdienst dinsdag aan de Kamer. De week tot 1 januari is te kort dag om een plan met beloningsklassen op te stellen. Daarom wordt de invoering van de wet voor de zorgsector en bestuurders van woningcorporaties met een jaar vertraagd. De beide bewindslieden van VVD-huize gaan het komende jaar gebruiken om plannen te maken. Pas vanaf 1 januari 2016 hanteren ze de norm van 100 procent van een ministersalaris.

Geen goed idee
Woordvoerders van de vereniging van woningcorporaties Aedes en de Vereniging Nederlandse Ziekenhuizen zeggen tegen Trouw dat hun besturen de afgelopen tijd geen gesprekken hebben gevoerd met Blok of Schippers over de voorbereiding op de uitvoering van de wet. De enige gesprekken die plaatshadden, waren gericht op het overtuigen van politici dat de wet geen goed idee is.

De woordvoerders van Blok en Plasterk waren niet bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van Schippers zei dat de overgangstermijn van een jaar wettelijk is toegestaan. Ook ontkende hij de elders gedane suggestie dat Schippers wraak neemt op de PvdA omdat drie PvdA-senatoren haar zorgwet hebben verworpen. Van zo'n wraakactie op de gebeurtenissen van vorige week lijkt het inderdaad niet. De zorgwet werd op 16 december verworpen, en al maanden daarvoor begonnen Schippers en Blok met hun uitstelgedrag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden