Bloempotgebouw voor kunst uit de kelder

Rotterdam investeert 35 miljoen in depot Boijmans van Beuningen

Als het aan het Rotterdamse stadsbestuur ligt, krijgt Museum Boijmans van Beuningen zijn spiegelende depotgebouw. Het college van b. en w. heeft besloten om 35 miljoen euro te investeren in het open collectiegebouw. Het ontwerp van architectenbureau MVRDV kost in totaal 50 miljoen euro. De bouw kan pas doorgaan als de gemeenteraad instemt.

Directeur Sjarel Ex van Boijmans is blij met het besluit. "Klachten over verborgen collecties zijn straks verleden tijd. We krijgen er een trekker van allure bij in de Rotterdamse binnenstad." De huidige depotruimtes van het museum kampen met lekkages. "We kunnen een enorme achterstand ombuigen in een grote voorsprong op andere musea."

Niet alleen de kunst uit de kelder van Boijmans komt in het depot. Ook particuliere kunstverzamelaars kunnen opslagruimten huren. Die zijn al voor twee derde verhuurd, zegt Ex. Ook stichting de Verre Bergen, die 15 miljoen in het gebouw investeert, krijgt een ruimte in het bloempotvormige gebouw.

Het versteende Museumpark moet een stuk groener worden als het gebouw, naast museum Boijmans van Beuningen, begin 2018 open gaat. Ook op het vrij toegankelijke dak met terras komen bomen. Boijmans krijgt straks ieder jaar 2,5 miljoen euro subsidie van de gemeente om het collectiegebouw te exploiteren.

Vorige week gaf de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) nog een negatief advies aan het college. De raad vond de financiële risico's te groot en had niet alle gegevens over het gebouw compleet. Die zijn er inmiddels wel, zegt cultuurwethouder Adriaan Visser (D66). Hij rekent op 90.000 bezoekers per jaar.

Inez Boogaarts van de RRKC vindt die schatting te hoog. Zij is bang dat een minder druk bezocht collectiegebouw ten koste gaat van het gemeentelijke kunstbudget. Daarom wil zij graag opnieuw een advies uitbrengen over het collectiegebouw.

Mogelijk vraagt ook de gemeenteraad om een extra advies van de kunstraad. Die heeft nog vragen over de exploitatie van het depot. Leefbaar Rotterdam, de grootste partij, heeft zich al kritisch uitgelaten over het collectiegebouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden