Bloemkool-salade met zwarte olijven

Ingrediënten
1 bloemkool, zeezout, versgemalen zwarte peper, circa 40 lekkere hele zwarte olijven op pekel, 1 eetlepel olijfolie, 1eetlepel witte wijnazijn, 1 theelepel gedroogde chilivlokken, of naar smaak, 2 bosuien, fijngesneden, 2 hardgekookte eieren, 2 theelepels peterselie en knoflook

Vorige maand mocht ik Giorgio Locatelli, chef-kok in zijn restaurant Locanda, ontmoeten. Verschoten spijkerbroek, vaal T-shirt, warrige bos haar, vermoeid, maar wát een inspirerend mens! Als Locatelli praat over eten, proef je het gerecht. Als hij schrijft over eten, loopt het water je in de mond. Als hij schrijft over de dagelijkse inkoop van de ingrediënten, zie je hem een tomaat in de hand nemen en voelen of deze rijp is. Zijn boek 'Made in Italy' is een bestseller. Zijn tweede boek 'Made in Sicily' (Fontaine uitgevers ISBN 9789072975102) wordt dat vast ook. Je krijgt het gevoel, ik wil ook naar Sicilië en over die markt lopen en de beschreven gerechten gaan koken. De liefde voor eten spat eraf. Locatelli heeft een voorkeur voor eenvoud in de keuken, groenten in de hoofdrol.

Eerst de bereiding van de peterselie en knoflook zoals Locatelli dit doet. Neem 4 eetlepels bladpeterselie en 1 teen gepelde knoflook. Leg de knoflook op een snijplank en wrijf de teen met de platte kant van een keukenmes tot een pasta. Strooi de peterselie erover en hak deze op de plank fijn waardoor de smaken goed mengen.

Verdeel de bloemkool in roosjes. Breng een pan met gezouten water aan de kook en blancheer de bloemkoolroosjes 2 minuten, giet ze af en laat ze afkoelen.

Laat de olijven uitlekken en dep ze droog. Kerf met een scherp mesje de olijven drie- of viermaal over de hele lengte in en trek elk partje voorzichtig los van de pit (of in haast, halveer de olijven en verwijder de pit).

Klop voor de dressing de olijfolie en azijn in een kommetje door elkaar en roer de chilivlokken erdoor. Doe de bosui en olijven in een schaal, voeg de bloemkool toe en schep de dressing door de salade. Bestrooi hem met hardgekookt ei en het peterselie-knoflookmengsel.

Tips: Voor niet strikte vegetariërs voeg 6 gezouten ansjovis of 12 filets op olie toe.

Vervang de bloemkool door broccoli.

Maak een soepje van de overgebleven stengeldelen van de bloemkool. Koken in groentebouillon, pureren, klaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden