Bloemkool met tahinsaus (sesamsaus)

Ingrediënten
1 grote bloemkool, of 2 kleine bloemkolen, extra vierge olijfolie, zout, 2 el pijnboompitten, 1 grote biologische citroen, 2 volle el (ongezoete) tahin, 1 teentje knoflook, versgemalen peper, 2 à 3 el fijngehakte (platbladige) peterselie

Een mens kan niet genoeg interessante bloemkoolrecepten hebben. Dit is er een van.

Het recept is losjes gebaseerd op een Libanees gerecht van gefrituurde bloemkool met tahin. In frituren heb ik zelden zin, dus heb ik de bloemkool in plaats daarvan kort gebakken in olijfolie. Heerlijk! Tahin is een Midden-Oosterse pasta van gemalen sesamzaad, te koop in Turkse zaken en natuurvoedingswinkels. Het is wit of lichtbeige van kleur, smaakt intens naar sesam en is ietwat bitter.

Het is een standaard ingrediënt in hummus (kikkererwtenpuree) en baba ghanoush (Midden-Oosterse auberginesalade), en luistert menig andere dis op.

Ik ben zelf een grote fan. Tahin wordt meestal aangelengd met citroensap en water en op smaak gebracht met knoflook. Tahin kan soms taai worden, vooral als de pot leeg begint te raken. Een truc om de pasta weer soepel te maken, is goed roerend mengen met kokend water. Deze saus past ook heel goed bij andere koolsoorten (broccoli, gesmoorde of rauwe kool, paksoi, spruiten) en bij vis.

Bijgerecht voor 4 personen:

Snijd de gewassen bloemkool met een scherp mes in kleine stukjes/roosjes.

Verhit enkele el olie in een wok of grote koekenpan, en bak de bloemkool met wat zout al roerend aan op hoog vuur. Draai het vuur lager zodra de kool begint te kleuren en bak de bloemkool zachtjes beetgaar in 4 à 5 minuten. Schep regelmatig om.

Rooster de pijnpitten goudbruin in een droge koekenpan. Was de citroen goed en rasp de schil op een fijne rasp af. Pers de citroen uit. Roer de tahin in een kommetje los met het citroensap, de uitgeperste knoflook en zoveel water dat een vrij dikke, maar net schenkbare saus ontstaat.

Breng op smaak met zout en peper. Doe de bloemkool over in een kom en schep het citroenrasp erdoor. Giet de tahinsaus over de bloemkool en strooi de pijnboompitten en peterselie erover.

Voor een makkelijk maal: geef er een tomatensalade met feta bij en warm pitabrood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden