Bloemkool met kruidendeksel

Ingrediënten voor 4 personen:

1 grote bloemkool, zout; voor het kruidendeksel: 50 gram gesmolten roomboter, 2 hardgekookte eieren, 4 eetlepels fijngewreven gedroogd oud broodkruim, fijngewreven beschuit of paneermeel, 1 eetlepel fijngeknipte blaadjes dragon, 1 eetlepel fijngeknipte blaadjes basilicum, 1 eetlepel fijngeknipte blaadjes kervel of dille, 1 eetlepel fijngeknipte platte peterselie, peper.

In Reith im Alpbachtal in Tirol is een van de bekendste, door Hildegard von Bingen geïnspireerde kruidentuinen aangelegd. Von Bingen werd in 1098 in Midden-Duitsland geboren. Ze ging als tiende uit een gezin al jong het klooster in en werd op 38-jarige leeftijd abdis. Hildegard besefte dat echte gezondheid en genezing afhankelijk is van een nauwe relatie tussen mens en natuur. De harmonieuze communicatie over en weer van lichaam, geest en ziel, evenals een binding met God als de oorsprong van al het leven. Ze werd bekend door haar boeken over natuurgeneeskunde en de kracht van bepaalde kruiden.

Ook nu wordt haar filosofie niet alleen door de leden van de Hildegard von Bingenvereniging ondersteund. In de tuin in Reith zijn elke woensdag speciale rondleidingen waarbij alles verteld wordt over de medicinale kruiden en hun specifieke werking. Zo schakelt het kauwen op een blad dragon de smaakpapillen tijdelijk uit, zodat je een vies medicijn kunt slikken; een lichte thee van dragonblaadjes stimuleert de eetlust na een ziekte. Een thee van kervel werkt als een digestief en helpt bij de afbraak van afvalstoffen. In een gezichtsmasker zijn de blaadjes reinigend en huidverzachtend. Basilicumolie werkt antiseptisch en versterkend. Peterselie is rijk aan vitaminen, mineralen en chlorofyl. De blaadjes hebben een antibiotische werking, zijn anti-allergisch, anti-oxidant en verfrissen de adem. Kauwen op blaadjes peterselie na het eten van knoflook werkt echt. Voldoende mogelijkheden dus als u een paar takjes kruiden over heeft na gebruik in de keuken.

Was de bloemkool, laat hem heel en snijd de stronk kruisgewijs diep in. Laat de bloemkool, afgedekt, in circa 15 minuten bijtgaar koken in kokend water met wat zout. Neem de bloemkool uit de pan en laat hem uitlekken.

Maak intussen het kruidendeksel. Meng de gesmolten boter door de in stukjes gesneden hardgekookte eieren, het broodkruim of de beschuit of het paneermeel en de fijngeknipte tuinkruiden. Breng op smaak met zout en peper.

Lepel het kruidendeksel over de bloemkool. Lekker met gekookte nieuwe aardappelen en een gebakken kaasplak.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden