Bloemensector wordt groener

Toeristen varen door de bollenvelden bij Lisse. De Nederlandse bloemensector is goed voor 13 procent van de wereldproductie. (FOTO MAARTJE GEELS) Beeld
Toeristen varen door de bollenvelden bij Lisse. De Nederlandse bloemensector is goed voor 13 procent van de wereldproductie. (FOTO MAARTJE GEELS)

De klant wil steeds vaker weten waar bloemen en planten vandaan komen. Daarom experimenteert de handel met de labeling van deze producten. „De handel in bloemen en planten wordt groener”, meent voorzitter Herman de Boon van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkekerijprodukten (VGB).

De sector stelde de ontwikkeling in de markt voor de komende tien jaar op papier. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk onderdeel.

Winkels gaan de handelaren volgens De Boon vragen naar ’de voetafdruk’ van het product als zij een inschrijving organiseren voor een leverancier; hoeveel energie kost de productie, welke grondstoffen worden gebruikt?

„Het is lastig om de milieubelasting precies in kaart te brengen”, zegt directeur Robert Roodenburg van de VGB. „Het kweken van een roos in Ecuador kost minder energie, maar het vervoer naar Europa is duur. Hoe vergelijk je dit bedrijf met een rozenkweker in Nederland? Wij zijn er nog niet helemaal klaar voor. Maar de retail gaat er straks wel om vragen.” Volgens Roodenburg is het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij de bloemen- en plantenkweek al enorm teruggedrongen. Dat geldt ook voor het gebruik van water en energie.

De Nederlandse bloemen- en plantensector is goed voor 13 procent van de productie in de wereld (in totaal 30 miljard euro). De Nederlanders beheersen een derde van de bloemen- en plantenhandel en in Europa is Nederland goed voor zelfs tweederde van de handel.

De export van bloemen en plantenhandel was een paar jaar geleden goed voor ruim 5 miljard euro per jaar. Vanaf de jaren tachtig (bijna een miljard euro export) was er permanent groei. De afgelopen jaren zakte de handel in en bleef steken net onder 5 miljard export. De prijs van bloemen was vorig jaar 12 procent lager dan in 2008.

De Boon: „De boel lijkt in elkaar geploft. De vraag is of er dit jaar herstel optreedt”, legt hij uit. „Komen we terug op de oude groeipercentages of gaan wij een achterstand oplopen van vijf jaar? De banken zijn terughoudend met het verstrekken van leningen. De consument moet de rekening van de crisis nog betalen. Wat betekent dat dit jaar en volgend jaar voor de verkoop van bloemen en planten?”

De Boon verwacht toch dat tot 2010 de sector jaarlijks ongeveer 2,5 procent groeit. Eerder rekende de handel op 4 procent. Hij meent dat er nog markten zijn waar ruimte is voor stijging van de verkoop.

Door het Landbouw Economisch Instituut in Wageningen is berekend waar de omzet onder het gemiddelde niveau zit, afgezet tegen inkomen per hoofd van de bevolking. Met name de export naar Oost-Europa biedt nog mogelijkheden voor groei, meent De Boon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden