Bloemenpracht siert 17de-eeuws vaatwerk

Zilveren lavaboschaal van Isbrant Blom, tweede helft 17de eeuw. (Trouw)

Het Stedelijk Museum in Alkmaar wist de hand te leggen op een zilveren lavaboschaal, bestemd voor de eucharistieviering in een onbekende kerk maar desondanks uitbundig versierd met schitterende Hollandse bloemen.

De schaal is zo zeldzaam omdat ze in Alkmaar werd vervaardigd en een kerkelijke toepassing moest krijgen. Alkmaars zilver werd in de 17de eeuw niet direct in grote hoeveelheden geproduceerd, en kerkelijk vaatwerk al helemaal niet.

Van de maker – de zilversmid Isbrant Blom – is wel het een en ander bekend. Blom, die zijn werk met een tulpje signeerde, stond in 1672 ingeschreven in het gildearchief van de Alkmaarse goud- en zilversmeden. In 1687 vervulde hij de functie van keurmeester. Hij stierf in 1690. Voor de schaal koos Blom behalve een snoer van sierlijke bloemen, ook afbeeldingen van heiligen en bijbelse figuren. De twee heiligen in het midden zijn onbekend, maar de figuren boven en onder in de rand zijn onmiskenbaar Christus en Maria te midden van wolken. Links en rechts zijn Anna met een lam en Antonius van Padua met een lelie te zien.

Het Alkmaarse museum kwam de schaal op het spoor op de laatste Tefaf in Maastricht en wist met steun van de Vereniging Rembrandt de koopsom bijeen te brengen. De schaal staat nu in de vaste opstelling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden