Bloemendaal hoeft miljoenen niet te delen

Van een onzer verslaggeefsters BLOEMENDAAL - De Bloemendaalse bevolking heeft roet in het eten gegooid van de Heemstedenaren en Bennebroekers. Nadat uit een onderzoek bleek dat tweederde van de inwoners geen trek had in een fusie met Heemstede en Bennebroek is een paar weken geleden besloten het plan van de agenda te halen. Gisteravond deelden de drie colleges, ieder in hun eigen gemeente, officieel aan de raadsleden mee dat de fusieplannen tot het verleden behoren.

Aan het idee van de fusie zit een hele geschiedenis vast. Hoofd bestuurs- en personeelszaken in Bloemendaal Van der Wees vertelt dat het allemaal begon toen staatssecretaris Van de Vondevoort van Binnenlandse Zaken liet doorschemeren wel wat te voelen voor het plan van Haarlem om één grote gemeente in Zuid-Kennemerland te creëren. Behalve Bloemendaal, Heemstede en Bennebroek ging het toen ook om de gemeenten Zandvoort, Haarlemmermeer en Velsen.

“Maar toen eenmaal bleek dat het rondom Bloemendaal niet mogelijk is om uit te breiden, omdat is vastgelegd dat wat hier groen is, ook groen moet blijven, krabbelden ze terug. Ze hielden echter wel een slag om de arm. Om de druk van de kant van Haarlem iets meer tegenwicht te kunnen bieden, stelden we voor meer te gaan samenwerken. Op die manier zouden we bestuurlijk sterker staan. Het liep echter op niets uit en daardoor ontstond twee jaar geleden het voorstel van onze kant om dan maar een fusie aan te gaan.”

De papierwinkel van twee jaar voorbereiding en van onderzoek na onderzoek kunnen nu de prullenbak in. Geen van de drie gemeenten lijkt er echt rouwig om. Eerder opgelucht. “De inwoners van Bloemendaal kunnen weer rustig slapen. Hun reservepotje van 45 miljoen gulden zal niet opgaan aan de behoeften van inwoners in andere gemeenten”, zegt C. Kruisinga ietwat sarcastisch. Als vreemde eend in de bijt ziet ze het geheel vaak hoofdschuddend aan. “Ik ben nu bijna een jaar geleden van Amsterdam naar Bloemendaal verhuisd en heb gezien hoe ze al op hun achterste poten stonden toen werd geopperd het leegstaande stationsgebouw om te bouwen tot een snackbar. Ze moesten er niet aan denken dat toeristen daar al taartpunt-etend zouden zitten in afwachting van ronkende bussen. Nou, die fusie met Heemstede en Bennebroek had bijna net zo veel tumult tot gevolg.”

“Ik ben één van de weinigen die wel voor de fusie was. Maar het was vechten tegen de bierkaai, toen ze eenmaal het gevoel kregen het meeste te moeten inleveren van de drie. Ze wilden hun eigen hachje redden.” Ze geeft toe dat het misschien anders was als ze haar hele leven had doorgebracht in Bloemendaal. “Misschien zou ik ook het liefste tegen zijn, maar ik zie het gewoon geen stand houden. Al die kleine gemeenten met hun eigen kleine potjes. Ik snap niet wat er op tegen is dat mensen in Bennebroek ook gebruik zouden maken van een faciliteit als bijvoorbeeld het bejaardentehuis in Bloemendaal.”

Vinden de mensen van 'buiten' het geen probleem om hun naam te verbinden aan hun mening, de 'echte' Bloemendalers hebben er wel degelijk moeite mee. Wat ze verder gemeen hebben, is de voornaamste reden om nee te zeggen. Namelijk het niet willen delen van de Bloemendaalse reserves met de twee minder draagkrachtige gemeentes.

Eén van de felle tegenstanders van de fusie loopt met een stok op de Noorder Stationsweg in Bloemendaal. Hij heeft haast, maar wil nog net kwijt dat hij het gunstig vindt dat het niet door gaat. “Ik had veel liever gezien dat het college had besloten om met Velsen in zee te gaan. Daar staan ze er financieel een stuk beter voor dan in Heemstede en Bennebroek, die in mijn ogen geen juiste partners zijn voor een gemeente als Bloemendaal met zoveel geld in kas.” Hij voegt er nog snel aan toe het vreemd te vinden dat Haarlem het hoofd in de schoot heeft gelegd. “Ik had verwacht dat ze wel een manier zouden vinden om beslag te leggen op ons geld.”

Een andere 'echte' Bloemendaalse, getooid met geruite boodschappentas en dito jasje vindt het ook heel goed dat het niet door gaat. “De drie gemeenten liggen notabene mijlenver uitelkaar en ademen alle drie een heel andere sfeer. Ze horen gewoon niet bij elkaar.” Aan de andere kant ziet ze samengaan met Haarlem helemaal niet zitten. “Dan nog liever met Heemstede. Maar Haarlem is uit beeld en dus is het niet meer nodig om een front tegen Haarlem te vormen.” Toch is ze nog niet helemaal gerust op een goede afloop. “Ze verzinnen wel weer iets anders.”

Mevrouw van Keulen is met haar dochter vanuit haar woonplaats Haarlem naar Bloemendaal gefietst. “Dit is een dorp op zich. Daarom zie ik ook geen heil in een fusie met twee zo verschillende dorpen. Zeg nou zelf, de naam Bloemenstede die was bedacht, is toch alleen al een lachertje.”

Veel Bloemendalers zullen er van opkijken, maar zowel de gemeente Heemstede als Bennebroek laat geen traan. Beide gemeenten zijn ervan overtuigd zelf genoeg in huis te hebben om het alleen te redden. Voorlichter C. Raateland van de gemeente Heemstede: “Financieel zullen we er wel iets op achteruit gaan, maar dat was met een fusie ook zo geweest. Het voordeel is dat we over ons zelf kunnen blijven beslissen en zeggenschap houden over onze eigen voorzieningen.”

Loco-burgemeester M.C. Kal-Telkamp van Bennebroek: “Nu onze bruidegommen ons in de steek hebben gelaten, zullen we ons zelf moeten redden. En het mooie is, dat dat ook kan. De meerderheid van de inwoners was voor de fusie om het idee van één grote gemeente in Zuid-Kennemerland tegen te houden. Ze gaven steeds te kennen: Ik ben met een bloedend hart voor een fusie, maar alleen vanwege Haarlem.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden