Bloemenboycot kan rozenkweker hard raken

Rusland wil import Nederlandse snijbloemen verbieden omdat er tripsen, minuscule vliegjes, op zitten

De Nederlandse bloemensector wordt hard geraakt bij een mogelijke boycot door Rusland. Voor handelaren en kwekers die zich vooral op dat land richten, kan het de nekslag zijn. Dat stellen de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) en Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO). De bloemenboycot zou de nieuwste importstop betekenen in een reeks van Nederlandse agrarische producten die Moskou niet meer invoert.

De Europese Unie moet de export van Nederlandse snijbloemen naar Rusland verbieden, stelt de Russische agrarische inspectiedienst Rosselchoznadzor, omdat er tripsen, minuscule vliegjes, op zouden zitten. Als de EU dat niet doet, roept Rusland zelf een boycot uit. Het Russische persbureau Tass meldde maandagnacht dat Rosselchoznadzor dat al heeft gedaan. De inspectie wil nu een gesprek met de EU over de veiligheid van Nederlandse bloemen.

Het ministerie van economische zaken, de VGB en LTO zeggen nog geen officieel bericht te hebben gekregen van de Russische inspectie. Ze zijn voorzichtig in hun uitlatingen. Vorige week werd volgens persbureau Bloomberg nog gesuggereerd dat het om een politiek ingestoken boycot gaat, vanwege de Nederlandse inspanningen om de waarheid over vlucht MH17 boven tafel te krijgen en de roep om een MH17-tribunaal.

"De tripsen zitten ongetwijfeld op de Nederlandse bloemen", zegt Robert Roodenburg, directeur van de VGB. "Maar in Rusland is de definitie van het woord 'schadelijk' kennelijk anders dan elders. We exporten onze bloemen wereldwijd en geen ander land heeft er problemen mee." Ook LTO noemt het beestje onschadelijk.

Een mogelijke boycot heeft volgens Roodenburg vooral zijn weerslag op bedrijven die zich specialiseren in rozen en chrysanten. "Die zien tot wel 30 procent van hun omzet wegvallen. Rozen en chrysanten zijn de populairste bloemen in Rusland."

De bloemenbranche kampt al met een dalende export naar dat land. De Russische economie is vorig jaar ingezakt, waarbij de olie-industrie in de problemen kwam. Dat raakte de roebel hard: de munt daalde met 30 procent. "De bloemenexport naar Rusland zakte daardoor met hetzelfde percentage in", aldus Roodenburg. Het Centraal Bureau voor de Statistiek zag een afname met 34 miljoen euro. De totale export naar Rusland is volgens het CBS de eerste vier maanden van 2015 ver achtergebleven bij die van vorig jaar. In totaal ging er vanuit Nederland voor 1,26 miljard aan producten naar Rusland, tegen 2,07 miljard een jaar eerder.

De agrarische sector behoort, vooral door importstop op veel agrarische producten, tot de grootste verliezers. Er ging voor 53 miljoen minder kaas naar Rusland. De verkoop van tractoren, die Nederland vooral doorvoert, zakte met 63 miljoen in. De export van groenten liep in de eerste vier maanden met 28 miljoen terug, terwijl die in eerdere jaren juist flink steeg. Ook de fruitexport daalt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden