Bloemen werden 13.000 jaar geleden al bij begrafenissen gebruikt

Links het graf zoals gevonden, rechts een impressie van hoe het eruit moet hebben gezien. Beeld E. Gernstein
Links het graf zoals gevonden, rechts een impressie van hoe het eruit moet hebben gezien.Beeld E. Gernstein

Bloemen worden langer gebruikt bij begrafenissen dan eerder werd gedacht. Israëlische onderzoekers hebben nieuwe sporen gevonden van bloemen in graven van rond de 15.000 jaar oud.

Redactie

De graven werden gevonden in 2009 in grotten bij de berg Karmel. Ze zijn gebruikt door de Natufian-cultuur, die tot zo'n tienduizend jaar geleden in Israël en omstreken leefde.

In een ervan, de Raquevet-grot, vonden de onderzoekers sporen van bloeiende salie, planten uit de plantenfamilie waartoe ook munt en helmkruid behoort. Volgens de onderzoekers lagen de stoffelijke overschotten van het graf - waarin twee mensen lagen begraven - op een bed van deze bloemen. Het zou gaan om het oudste bewijs van decoratie en inrichting van een graf dat tot nu toe gevonden is, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Dat planten emoties bij mensen oproepen en daarom gebruikt worden bij ceremoniële gebeurtenissen is al veel langer bekend, maar onderzoek naar het gebruik ervan is moeilijk. Tot dusver ontbrak bruikbaar bewijs. Het Raquevet-graf is uitzonderlijk goed geconserveerd.

Omslagpunt
De mate van decoratie van het graf wijst er volgens de onderzoekers op dat het begraven van hun doden een belangrijke sociale en spirituele betekenis had voor de Natufian-cultuur, die aan het eind van het Pleistoceen, het tijdvak dat ruim 11.000 jaar geleden tot een einde kwam.

De graven rond de Karmel-berg gelden als een belangrijke archeologische vindplaats van graven. Rond de berg zijn in totaal 450 skeletten gevonden in graven, veelal in grotten. De onderzoekers beschouwen het bij elkaar begraven van hun doden, plus dit gebruik van bloemen bij begrafenissen, als een belangrijke aanwijzing dat de Natufian-cultuur een omslagpunt betekende op weg naar de maatschappij zoals wij die kennen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden