Bloemen rijdt met wereldrecord Kramer uit de boeken

Ted-Jan Bloemen na zijn wereldrecord gisteravond op de vijf kilometer.Beeld Photo News

Zes, punt, nul, één, zesentachtig. Het is het onwaarschijnlijke nieuwe wereldrecord op de vijf kilometer schaatsen: 6.01,86. En er staat sinds zondag niet de naam van Sven Kramer achter dat record. Nee, er staat Ted-Jan Bloemen.

Sven Kramer zal zich hoogstwaarschijnlijk gefrustreerd hebben omgedraaid in zijn hotelbed in het Italiaanse Collalbo, waar hij een trainingskamp verkoos boven de wereldbeker aan de andere kant van de wereld in Amerika. De vijf kilometer is zijn terrein, het is zíjn wereldrecord.

Maar Bloemen (31) merkte het al de afgelopen tijd: “Iedereen komt steeds dichter bij Sven. Ik ook.” En zondag, uitgerekend op de wedstrijd die Kramer liet schieten, schaatste hij op de snelste baan ter wereld in Salt Lake City een ongekend sterke race die liefhebbers deed likkebaarden: Bloemen reed op de opening na alleen maar rondjes in de 28 seconden.

Nu heeft Kramer nul wereldrecords, en de uit Nederland vertrokken Canadese schaatser Bloemen twee. Voor het eerst in twintig jaar heeft Nederland géén wereldrecords meer – Kramer was jarenlang de enige die dat er nog een paar had.

Slaat de balans om in het voordeel van Bloemen? Op dit moment nog niet. De laatste weken kreeg Bloemen steeds te maken met de ‘Sven-attack’, zoals hij de fameuze tussensprint van Kramer noemt. Kramer maakt zich in die fase van de race dan boos, schudt er twee heel snelle rondes uit, en op die manier won hij dit jaar elke strijd tegen Bloemen. In Heerenveen, Stavanger en Calgary.

Maar Bloemen bezigt steeds meer bravoure. Sven is nog steeds een groot kampioen, zei hij in Heerenveen. Dat hij met zo iemand kan knokken, is ‘gewoon gaaf’. Maar er staan toch echt twee wereldrecords op zijn naam. Bij de NOS kon hij zondag zijn enthousiasme dan ook niet bedwingen. “Als Sven er was geweest, had hij ook geweten dat hij eraf was gereden.”

Bloemen uitzinnig na zijn razendsnelle tijd. Het is het tweede wereldrecord dat Bloemen in handen heeft.Beeld USA TODAY Sports

Bloemen, geen man van kleurrijke woorden, lijkt in niets meer op de schaatser die in 2014 naar Canada emigreerde. Hij wilde daar een nieuw leven opbouwen, nadat hij in Nederland kwakkelde met gezondheid én schaatscarrière. Hij reed al acht jaar in de middenmoot, was in die periode lid van zes ploegen. Een vierde plek op de WK allround in 2010 en de Nederlandse allroundtitel in 2012 waren niet genoeg om hem in Nederland te houden.

In Canada vond hij eindelijk zijn draai. In 2015 haalde hij onder trainer Bart Schouten opeens enorme happen van zijn persoonlijk records af. Een halve minuut, in twee wereldbekers. Het resulteerde in een eerste succesvolle aanval op de hegemonie van Kramer op de lange afstanden. In november twee jaar geleden schaatste hij op de 10 kilometer, ook in Salt Lake, een dik wereldrecord: 12.36,30. Die tijd staat nog steeds.

Bij elke andere schaatser die zo hard gaat en op late leeftijd zo snel verbetert, worden de wenkbrauwen gefronst. Helemaal als Bloemen geen ‘schaatsCanadees’ was geworden, maar bijvoorbeeld ‘schaatsRus’. Bloemen houdt het zelf op betere focus. En het feit dat hij ‘happy’ is. “Als je happy bent, heb je minder stress”, hield hij de toehoorders voor in Heerenveen.

Na zijn eerste wereldrecord leek hij een stap te zetten naar de internationale podia. Kink in de kabel was een diepe sneewond die twee weken na het wereldrecord op de tien kilometer opliep. Bij een training kwam een schaats van een teamgenoot in zijn been. Het herstel duurde extreem lang. Maar hij kwam terug, en het ging goed, met zilver op de tien kilometer bij het WK allround in Kolomna.

Poffertjes

Want dat is het belangrijkste voor Bloemen: als hij het maar leuk vindt. De keren dat hij nu in Nederland is, doet hij zijn best om snel een goede Unox-rookworst te scoren. Rond de wereldbeker in Heerenveen at hij ‘heel veel’ poffertjes. Om zich goed te voelen.

Plezier vindt hij bij zijn zes teamgenoten in Calgary, waar hij woont. En als het op die manier goed zit, komen resultaten vanzelf. Niet voor niets reed hij bij zijn allereerste wedstrijd dit jaar, terwijl anderen dan nog volop in opbouw zitten, al een razendsnelle tien kilometer. Zijn doel is de Spelen, net als voor iedereen dit seizoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden