Bloemen mogen weer naar Rusland

BERLIJN - De export van Nederlandse bloemen en planten naar Rusland die sinds eind juni vorig jaar stillag, kan vanaf half februari weer op gang komen. In Berlijn hebben delegaties uit Nederland en Rusland daarover zaterdag afspraken gemaakt.

Russische keuringsinspecteurs komen naar Nederland, op kosten van het Nederlandse bedrijfsleven. Minister Veerman (Landbouw) is ingenomen met de doorbraak, aldus zijn woordvoerder.

De Russen vaardigden de ban uit na de vondst van trips, een insect dat schadelijk kan zijn voor alle planten. In december besloot Moskou ook nog eens tot een importverbod voor groente, fruit, zaden en pootaardappelen uit Nederland.

Die import kan vanaf 1 maart ook weer beginnen, en voor zaden en pootaardappelen zelfs al twee weken eerder, aldus de woordvoerder. De Russische inspecteurs zullen op een beperkt aantal plaatsen in Nederland worden ingezet. Rusland is een groeimarkt voor Nederlandse bloemen en andere plantaardige producten. De waarde van de jaarlijkse export bedraagt ongeveer een half miljard euro.

Het akkoord dat de komende weken nog op details moet worden uitgewerkt, werd vrijdag ingeleid door minister Veerman en zijn Russische collega Gordeev. Zij troffen elkaar in de wandelgangen van de Grüne Woche, de jaarlijkse landbouwbeurs in Berlijn. Gordeev reageerde positief op een voorstel dat Veerman al begin december had gedaan om Russische keuringsinspecteurs toe te laten. Experts zouden zaterdag daarover verder praten.

De Russen wilden aanvankelijk keuringsinspecteurs op alle ruim honderd locaties waarvandaan bloemen en andere waar richting Rusland gaan. Dat vond het bedrijfsleven, dat de keuringskosten zou financieren, een beetje te gortig. Besloten is nu om de export richting Rusland en dus de controle te laten lopen via vijf lokaties, die nog moeten worden aangewezen. Ook de keuringskosten zijn onbekend.

Volgens Veermans woordvoerder zijn dit soort regelingen niet echt nieuw. Ook de Chinese markt stelt bijzondere eisen. ,,Rusland is nu eenmaal ook een interessante markt.''

Het productschap Tuinbouw reageert verheugd op het nieuws. ,,In Rusland is het in het voorjaar vrouwendag en dan is er veel vraag naar bloemen'', aldus een woordvoerster. Ze verwacht dat de Russische keuringsinspecteurs in Nederland dezelfde keuringen zullen uitvoeren als Japan, de Verenigde Staten en Canada eerder deden met uien, kool en peen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden