Bloem van Barbara Nanning wijst in Aalsmeer de weg

AALSMEER - Een internationaal gezelschap vrachtwagens dendert er langs, fietsers van school op weg naar huis peddelen er ontspannen omheen en door de lucht scheren vliegtuigen met het landingsgestel voor Schiphol uit er onverantwoord luid overheen. Het beeld dat Barbara Nanning als herkenningsteken voor Aalsmeer langs de toegangsweg naar het dorpscentrum ontwierp, heeft aan kijkers geen gebrek.

CEES STRAUS

“Normaal maak ik objecten die op een tentoonstelling in een museum of galerie terechtkomen. Daar kunnen ze in alle rust genoten worden. Dit is een nieuwe ervaring voor me: je kunt het beeld alleen vanuit een vervoermiddel zien. Er is hier op de Burg. Kasteleinweg hoek Legmeerdijk wel een plek om je auto neer te zetten, maar daar stoppen maar weinig mensen.”

Oogopslag

Het gegeven dat haar werk in één oogopslag bekeken moest worden, is een van haar uitgangspunten geworden. Opdrachten heeft ze vaker gehad, maar haar beelden kwamen dan steevast in de gebouwde omgeving terecht. De plek langs de Legmeerdijk in Aalsmeer is een soort niemandsland, waar horen en zien je vergaat.

Aalsmeer verzocht de kunstenares - die met keramische objecten inmiddels een grote reputatie heeft opgebouwd - om een beeld te maken dat in de eerste plaats herkenbaarheid aan de gemeente kon geven. De gemeente is internationaal bekend als bloemencentrum, dat is teruggekomen in de realisatie van de opdracht. “Aalsmeer heeft een geweldige naam op bloemengebied, maar je ziet er niets van bloemen. Ik ben 's morgens om zes uur naar de bloemenveiling, hier vlakbij mijn beeld, gegaan. Dan denk je dat je veel bloemen ziet, maar het is veel meer de werksfeer die daar indruk maakt. De bloemen zitten allemaal nog in de knop, ze moeten tenslotte vers verkocht worden. Wat je overhoudt is een waas van licht-groen, van honderden karretjes die de partijen bloemen wegrijden. Dat was allemaal niet zo inspirerend.”

Ze heeft uiteindelijk een margriet-achtige bloem gekozen (het beeld heet toepasselijk 'Bloem') die met een doorsnee van meer dan een meter en zonder steel op een sokkel staat. Ligt, is beter gezegd, de knop maakt een flauwe bocht richting aarde. De bloem is gestileerd, al doet ze even denken aan de opgeblazen objecten van Claes Oldenburg. Van hem is bekend dat hij alledaagse voorwerpen tot reusachtige vormen uitvergroot, waardoor ze nieuwe betekenissen krijgen. Barbara Nanning heeft met haar stilering rekening gehouden met het feit dat haar beeld in luttele seconden wordt bekeken en in die tijd ook zijn betekenis moet verklaren. Om die reden kon het ook bij een grove detaillering blijven. Pas van dichtbij valt het op dat de bladlobben en -ribben met een lelijke zwarte kit aan elkaar zitten. Beslist niet mooi is ook het gele bloemhart dat een grof opgebrachte, niet geheel dekkende kleur geel heeft gekregen. Het min of meer mislukte, stralend heldere geel van het bloemhart doet het wèl goed bij het lavendelblauw van de blaadjes.

Zorg

De grove detaillering treft te meer als op een begeleidende expositie in Het Oude Raadshuis in Aalsmeer blijkt met hoe veel zorg de keramiste haar objecten van een huid voorziet. Alle beelden tonen haar natuurverbondenheid; het zijn beurtelings gestileerde planten, bloemen, maar ook zee-anemonen of kwallen, maar altijd wezens met een eigen identiteit. Ze zijn monochroom gekleurd, variërend van oud-Hollands blauw tot Bordeaux- en gouden barokrood. De kleur, die grote invloed heeft op de stemming van het beeld, komt tot stand door een samengaan van zilverzand met puur pigmentpoeder. Voorzien van lak als bindmiddel worden de kleurlagen soms tot veertig keer aangebracht.

Verstilde kern

“Behalve met de huid ben ik voor het opdrachtbeeld toch niet ver van mijn opvattingen afgeweken. Ook bij het beeld 'Bloem' gaat het om een verstilde kern waarom heen zich veel beweging afspeelt. De bloemblaadjes zijn in snelle herhaling weergegeven, ze draaien als het ware rond. Dat past goed bij de drukte daar aan de weg.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden