Bloei verhult ecologische ramp

Schade aan planten en dieren op Kalmthoutse Heide is enorm, herstel duurt jaren

HARO HIELKEMA

De Kalmthoutse Heide bloeit als nooit tevoren, maar dat is schijn. Het zal vele jaren duren voor de schade is hersteld van de brand die in mei 625 hectare heide verwoestte.

Hoe de brand destijds kon ontstaan, is nog steeds niet bekend, maar veel van de schade is onherstelbaar. Veerle Mees van het Agentschap voor Natuur en Bos in Kalmthout noemt de kans klein dat zeldzame planten en dieren terugkeren, omdat de brand ook ondergronds veel schade heeft aangericht. Ze spreekt van een 'ecologische ramp'.

De gladde slang heeft erg onder de brand geleden, evenals de heivlinder en het heideblauwtje, de nachtzwaluw en de boomleeuwerik, allerlei soorten insecten, sprinkhanen en spinnen. Ook veel zaden en wortels zijn vernietigd. Rondom vennen en vijvers zijn veel planten in vlammen opgegaan, zoals de gevlekte orchis en de veenpluis, wat weer gevolgen heeft voor libellen en amfibieën.

Als er niets gebeurt, verandert de kale, verbrande heide in een monotone groene grasvlakte waarin het pijpenstrootje struiken en planten verdringt. Struikhei en dophei zullen zich plaatselijk wel herstellen, maar hun groei voltrekt zich veel trager. Het pijpenstrootje, dat in normale situaties al als kool uit de grond schiet, zal nu nog veel sneller de kop opsteken en valt voor de schapen, die samen met de Galloway-runderen de grassen moeten zien te temmen, te begrazen. Daarom is de kudde met 200 schapen uitgebreid om de pijpenstro kort te houden, wat in natuurbeschermingstaal een 'stootbegrazing' wordt genoemd. Bovendien zal het gras extra handmatig gemaaid en delen van de bodem ouderwets geplagd moeten worden.

Het publiek is wel weer terug in het natuurterrein De Zoom-Kalmthoutse Heide. De rode linten en versperringen zijn weggehaald. De vele wandelroutes kunnen weer gelopen worden, al duurt het nog wel even voordat het Stappersven en het Muggepiske weer op hun mooist zijn.

DE WEEKENDGIDS 5

Hier raakte Wiske Schanulleke kwijt

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden