Bloedzakken dopingzaak Operación Puerto mogen getest

Eufemiano Fuentes bij de rechtbank in 2013, tijdens de eerste dag van zijn verhoor destijds. Het oordeel van dinsdag is compleet tegenovergesteld.Beeld Photo News

Het was een van de grootste dopingzaken in het wielrennen, maar mogelijk worden binnenkort ook andere sporten aangetast door Opración Puerto. Een Spaanse rechter oordeelde dat 211 in beslag genomen bloedzakken mogen worden onderzocht door sportbonden en antidopingautoriteiten.

Het gaat om bloedzakken die in 2006 bij de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes werden aangetroffen. Fuentes tapte het bloed van 23 wielrenners en elf andere sporters af, om later via transfusie dat bloed weer terug in te brengen. Deze vorm van doping legde de basis voor veel wielersuccessen. Bij Fuentes liepen onder andere Jan Ullrich, Thomas Dekker, Ivan Basso en Alejandro Valverde rond. Alleen die laatste is nog steeds in het profpeloton actief.

Door de uitspraak van de rechter mogen de Spaanse wielerbond, het antidopingagentschap WADA, de internationale wielerunie UCI en het Italiaans olympisch comité nu de bloedzakken testen. Dat zou ertoe kunnen leiden de betrokken sporters met naam worden genoemd, al is dat geen verplichting.

De atleten die bij Fuentes langs gingen, zijn niet via de bloedzakken bekend geworden. De bloedzakken Basso, Dekker en Valverde werden onder een schuilnaam bewaard. Thomas Dekker kreeg bijvoorbeeld de bijnaam 'clasicomano luigi'. De renners werden alleen veroordeeld via indirect bewijs, bijvoorbeeld omdat ze het zelf toegeven. De rechter had het vrijgeven van de bloedzakken eerder verboden omwille van de privacy.

De kans dat er nieuwe rechtszaken zullen volgen, lijkt klein. De feiten zijn verjaard. Fuentes werd vandaag zelf vrijgesproken, omdat de rechter van mening was dat hij de in 2006 geldende regels niet had overtreden. Dopinggebruik of preparatie was niet in de Spaanse wetgeving opgenomen in die tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden