Bloedwaarden Carlos Barredo roepen alsnog vragen op

Rabo: Vorig jaar nog gepraat met UCI over schommelingen

Wielrenner Carlos Barredo is door de Raboploeg op non-actief gezet. De internationale wielerunie UCI heeft de Spaanse coureur in Nederlandse dienst als verdachte aangemerkt; de bloedwaarden in zijn biologisch paspoort schommelen dusdanig dat de bond de kans op dopinggebruik niet kan uitsluiten. Barredo moet zich verantwoorden voor de periode van 2007 tot en met 2011, waarbinnen de fluctuaties in bloedwaarden zich voordeden. Barredo rijdt sinds begin 2011 voor Rabobank.

Rabo laat in een reactie weten verbaasd te zijn, niet over de bloedwaarden van zijn werknemer, maar wel over de vragen die de UCI bij Barredo heeft neergelegd.. laat woordvoerder Richard Plugge weten. "Vorig jaar was er niets aan de hand. We hebben toen met de UCI overlegd over de schommelingen in zijn bloedwaarden. En nu komt de bond daar op terug."

Plugge zegt dat de ploeg vanaf het begin op de hoogte was van de onregelmatige waarden in Barredo's bloed. "Zolang hij bij ons rijdt, weten we dat. De schommelingen bleven echter binnen de toegestane bandbreedte. Daarom was er geen enkele reden om argwaan te hebben."

Barredo komt sinds de Dauphiné, een paar weken voor de start van de Tour de France in juli, al niet meer uit voor de ploeg. Een val tijdens een training haalde een streep door zijn Tourdeelname. Barredo brak daarbij een aantal ribben. Plugge: "Noem het hoe je wilt: we stellen Carlos sinds de UCI met nieuwe vragen is gekomen niet meer op." De Spaanse klimmer hoeft op niet veel ondersteuning van zijn ploeg te rekenen. "Dit gaat buiten ons om, dit is een zaak tussen renner en UCI." Volgens Plugge heeft Rabo de renner geholpen bij zijn eerste schriftelijke verweer naar aanleiding van de verdachte bloedwaarden.

Barredeo's naam viel vorig jaar voor het eerst in L'Equipe. De krant publiceerde toen een lijst met renners die de UCI op de korrel had vanwege afwijkende waarden in hun biologische paspoort. De Spanjaard scoorde maximaal op een schaal van nul tot tien. Daarmee was hij uitermate verdacht, zo tekende L'Equipe aan. Oud-Rabokopman Denis Menchov kwam tot een negen.

Het is nog onduidelijk wanneer de UCI met een reactie komt. De Raboploeg vernam maandag van zijn renner dat het antwoord van de internationale wielerunie nog wel even op zich laat wachten. "Dat is niet eerder te verwachten dat de tweede helft van september."

Rabobank zit ondertussen nog steeds met de zaak Rasmussen in zijn maag. De Deen die in de Tour van 2007 uit de ploeg werd gezet vanwege het ontlopen van enkele dopingcontroles, eist 5,8 miljoen euro schadevergoeding van de formatie. Een rechter stelde in juli een beslissing uit in de zaak die de Deen had aangespannen in hoger beroep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden