Koken met Karin Luiten

Bloedsinaasappelpudding

Ik was mijn haar met rozemarijn en munt en voor douchegel kan ik kiezen uit grapefruit, amandel of arganolie. In mijn dag- crème zit kweepeer, in mijn bodylotion koriander en ik kwam laatst in mijn eigen badkamer een potje energizing radiance gezichtsmasker tegen met kurkuma en cranberry’s. Alleen de tandpasta met groene thee is gelukkig bijna op want die bleek heel erg vies.

 Beroepsdeformatie? Welnee, bij de drogist zijn levensmiddelen schering en inslag. Het is bijna onmogelijk geworden om nog een crème of lotion tegen te komen zónder acai-bes of avocado. De schoonheidsspecialiste heeft tegenwoordig drie soorten lichaamspakking op basis van chocolade, naar keuze vochtafdrijvend, vitaliserend of afslankend.

Nu lag Cleopatra zoals bekend al graag te dobberen in een bad met ezelinnenmelk – sla Asterix en Obelix er maar op na – dus het is kennelijk van alle tijden, maar nu doet iedereen eraan mee. Zelfs letterlijk, met echt voedsel. YouTube staat vol filmpjes van beautyvloggers die scrubben met kokos, peelen met kiwi’s en ontspannen met yoghurt op hun gezicht en plakjes komkommer op de ogen. Want puur natuur en dus gezond.

 Retinol of ceramide

Je kunt je ook afvragen of het niet net zoveel, zo niet meer, zoden aan de dijk zet om die gezonde dingen gewoon op te eten. Olijfolie in de salade in plaats van in je nagelriemen, amandelen in de muesli in plaats van in de scrub. Gezond eten draait immers om veel groente en fruit en vooral zo gevarieerd mogelijk. Dat komt dan automatisch meteen huid, haar en nagels ten goede. Laatst dacht ik eindelijk weer eens een gewone bodylotion te hebben gevonden, met neroli. Het klonk lekker wetenschappelijk verantwoord, à la retinol of ceramide. Blijkt het toch weer een citrusvrucht te wezen.

Weet u wat? We maken bloedsinaasappelpudding, want daar is het nu volop de tijd voor. Geïnspireerd op een recept van Claudia Roden, maar dan anders. Om op te eten, zeg ik er voor de zekerheid bij, niet om in je haar te smeren.

Beeld Karin Luiten

Zelf maken, nodig voor 4 personen:

•  7 tot 8 bloedsinaasappels
•  75 g suiker
•  1 eetl oranjebloesemwater
•  35 g maizena
•  1 krappe theel kardemompoeder (liefst zelf gestampt van peulen)
•  125 ml water
•  Garnering: 4 eetl Turkse yoghurt of volle kwark plus wat geroosterd amandelschaafsel of granaatappelpitjes

Snij van 2 sinaasappels met een scherp (kartel)mes eerst de boven- en onderkant af en snij ze vervolgens helemaal kaal. Snij de partjes tussen de witte vliezen uit. Snij die doormidden en verdeel over uw 4 mooiste glazen. Het opgevangen sap mag in de maatbeker. Pers de overige bloedsinaasappelen uit tot u in totaal 500 ml sap hebt. Doe samen met de suiker in een pan. Roer alvast in een kommetje de maïzena los met het water. Breng het sap aan de kook, giet zodra het bubbelt het maizenawater erbij en blijf op het laagste vuur tien minuten roeren met een garde tot het een dik mengsel is. Roer op het laatst oranjebloesemwater en kardemom erdoor. Giet het mengsel in de glazen. Laat iets afkoelen en dan minstens 2 uur opstijven en ijskoud worden in de koelkast. Serveer met een toefje yoghurt/kwark en naar keuze geroosterd amandelschaafsel of granaatappelpitjes erover gestrooid.

Tips:

Bloedsinaasappels zijn altijd spannend: pas bij het opensnijden blijkt of ze donkerrood, een beetje rood of gewoon oranje zijn. Hoe later in het seizoen (januari-maart), hoe meer kans op echt mooi donker. Dat levert prachtige pudding op. Let op, dankzij de maïzena wordt het eerder lobbig lepelbaar dan een knalstijve, stortbare pudding à la gelatine. Vandaar die mooiste glazen.

info@kokenmetkarin.nl

Karin Luiten werd bekend met haar pleidooi te koken zonder pakjes en zakjes en deelt wekelijks een recept met verse ingrediënten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden