Bloedirritant: 'Me' als geschreven bezittelijk voornaamwoord

Beeld thinkstock

Mijn zus, mijn auto, mijn kanarie. Prima bezittelijke voornaamwoorden die, als ze snel worden uitgesproken, al snel klinken als 'me'. Daar is niets mis mee, maar de correcte schriftelijke afkorting voor mijn is 'm'n' en niet 'me'. Daarom werd 'me' verkozen tot ergerlijkste woord van 2015.

Weten mensen gewoon niet hoe het hoort, of is 'me' bezig de nieuwe schriftelijke afkorting te worden van 'mijn'? Voormalig Trouw-hoofdredacteur en taaldeskundige Jaap de Berg, ook bekend van de taalrubriek in deze krant, denkt dat 'mijn' gewoon een beetje is afgesleten. "Dat gebeurt wel vaker met woorden in het Nederlands. Mensen ergeren zich eraan omdat het als slordig wordt ervaren."

Toch denkt De Berg niet dat 'me' snel de nieuwe de afkorting voor 'mijn' wordt in het algemeen beschaafd geschreven Nederlands. "Het gebruik van me blijft beperkt tot een bepaalde groep die niet de toon zet voor de geschreven taal. De groep die dat wel doet kijkt eigenlijk een beetje neer op mensen die 'me' gebruiken."

Dom of laks?
'Me' wordt vooral gebruikt op sociale media en in korte berichten. Volgens De Berg heeft dat verder geen invloed op de officiële schrijftaal. Toch zijn er behoorlijk wat mensen die 'me' gebruiken als geschreven bezittelijk voornaamwoord. Zijn die mensen gewoon dom? "Nee", zegt De Berg, "ze weten het wel, maar ze trekken zich gewoon niets aan van de standaard normen. Me is gewoon makkelijker te tikken, maar ze zullen het heus niet in een sollicitatiebrief doen. Het is gewoon gemakzucht, laksigheid."

M'n is informeel goed Nederlands, maar De Berg pleit er wel voor om dan tenminste de apostrof in ere te houden. "Mn zonder apostrof is ook gemakzuchtig", aldus De Berg. Hij verbaast zich er wel over dat dit woord is gekozen tot allerirritantste woord van 2015. "Het is een onschuldig verschijnsel en blijft beperkt tot de uitwisseling van berichtjes op sociale media. Daar zijn wel meer uitgingen die niet tot het algemeen beschaafd geschreven Nederlands doordringen. Denk bijvoorbeeld hoog8end. Het is een prettige uitlaatklep voor mensen. Pas als het verder doordringt tot de geschreven taal moeten we alarm slaan. Dan kunnen we wel spreken van een zeker taalbederf."

Ergerlijke woorden
Het was de derde keer dat het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) 'Weg met dat woord' organiseerde, de verkiezing van het ergerlijkste woord van het jaar. De bedoeling is dat het woord wordt achtergelaten in het oude jaar. Eerder vielen de woorden 'oudjes' en 'kids' de twijfelachtige eer ten deel.

Nederland mocht zelf woorden insturen en de tien meest genoemde woorden kwamen op de nominatielijst. De afgelopen week werd er gestemd en 'me' eindigde met 30 procent van de stemmen op de eerste plaats. 'Diervriendelijk vlees' werd tweede met 20 procent en 'selfie' werd als kreeg met vier procent de minste stemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden