Bloedigste aanslag ooit in hoofdstad Nigeria : 71 doden

Waarom namen veiligheidsdiensten de dreigementen van Boko Haram niet serieus?

"Sinds wanneer zijn marktvrouwen, receptionistes en schoolkinderen de vijand?" Deze radeloze vraag stelde de Nigeriaanse journalist Alkasim Abdulkadir gisterochtend op Twitter, nadat bij een explosie op een busstation in de hoofdstad Abuja minstens 71 mensen omkwamen. Minstens 124 andere raakten gewond.

Ooggetuigen beschreven hoe hulpverleners het terrein afspeurden naar afgerukte ledematen en andere stoffelijke resten. De eerste, zware ontploffing zette een kettingreactie in gang van exploderende brandstoftanks. Van ruim 30 voertuigen bleef niets over. Verscheidene bussen zouden in brand zijn gevlogen.

De toedracht is nog onduidelijk, maar alles wijst op een bomaanslag door Boko Haram. De radicaal-islamitische terreurgroep, die de aanslag gisteren niet had opgeëist, heeft de afgelopen tijd wel meermalen gedreigd de hoofdstad te treffen. Gewoonlijk terroriseert de groep het afgelegen en door moslims gedomineerde noordoosten van Nigeria, ver weg van het centrum van de macht.

Sinds 2010 pleegt Boko Haram elk jaar wel een aanslag in de buurt van Abuja - een kantoor van de Verenigde Naties of een politiebureau - maar het dodenaantal was nog niet eerder zo hoog als gisteren. De ontreddering is groot. "Gewone mensen op weg naar werk of school, hun dromen afgekapt", ging journalist Abdulkadir verder op Twitter.

Rond 6.45 uur in de ochtend ging de eerste bom af. Spitsuur voor de vele forenzen die van de rand van de stad naar hun banen in het door overheidsgebouwen en bedrijven gedomineerde centrum van Abuja moeten.

"Ze stappen in die bussen om onze kantoren schoon te maken", zegt een bekende onderzoeker en Boko Haram-watcher vanuit Abuja over de telefoon bedroefd. Normaal spreekt hij vrijuit, maar nu wil hij niet met naam in de krant. Duidelijk aangeslagen: "Het gebeurde op een kilometer van mijn huis, ik heb de trillingen van de ontploffing gevoeld."

Na elke aanslag in Abuja verscherpen de autoriteiten de veiligheid in en rond de hoofdstad, maar na enige tijd verslapt de aandacht. Het vorig jaar ingezette offensief in het noordoosten tegen de terreurbeweging die een shariastaat in Nigeria wil stichten en sinds 2009 duizenden slachtoffers heeft gemaakt om dat af te dwingen, blijkt weinig effectief.

Na de inzet van gevechtshelikopters werd een van hun bolwerken, de stad Maiduguri, Boko Haram-vrij verklaard. Maar de strijders slaan ook daar weer volop toe. En ze lijken zo sterk dat ze blijkbaar hun pijlen ook op Abuja kunnen richten. Wat ze dus al een tijdje aankondigen, hebben de veiligheidsdiensten niet serieus genomen.

"Waarom bewaakt een derde van onze politiemacht niet de burgers, maar politici en andere zogenaamd belangrijke mensen?", vraagt de anonieme onderzoeker zich af. "Waarom hebben we 400.000 agenten op een bevolking van ruim 170 miljoen? Waarom blijft het arme noordoosten onderontwikkeld, waardoor jongeren sympathie ontwikkelen voor Boko Haram? Weinig is logisch."

En de verkiezingen van volgend jaar, is dat geen reden voor de machthebber om iets te doen aan de dreiging van Boko Haram? "De noordelijke staten die geterroriseerd worden door Boko Haram zijn in handen van de oppositie, ze doen er weinig toe voor de regerende partij van Jonathan. Sterker, hij heeft electoraal gezien baat bij de chaos daar."

Ook journalist Abdulkadir kan de beslissingen rond veiligheid van de regering niet goed verklaren. "Er worden miljarden geïnvesteerd in defensie, maar veel soldaten krijgen geen salaris. Ook wordt er geen geld gestoken in betere wapens voor het leger. En de overheid investeert niet in geavanceerde grensbewaking." Boko Haram zou steun krijgen vanuit buurlanden zoals Niger.

Abdulkadir woont ook niet ver van het getroffen busstation in Abuja. "Ik ben druk aan het rondbellen om erachter te komen of er geen bekenden onder de slachtoffers zijn", vertelt hij over de telefoon vanuit zijn kantoor. "Tot nu toe gelukkig niemand. Ik heb vijf maanden geleden al een oom verloren aan een aanslag door Boko Haram in het noorden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden