Bloedige incidenten op lagere scholen

RIJSWIJK (ANP) - In België stak een man vrijdag in een kinderdagverblijf drie mensen dood. Dat is een zeldzaam incident. Bloedige incidenten op middelbare scholen en universiteiten komen daarentegen geregeld voor, vooral in de Verenigde Staten. Een overzicht van schiet- en steekpartijen op lagere scholen of kinderdagverblijven in de afgelopen decennia.

JANUARI 1979: In San Diego doodt een 16-jarig meisje twee kinderen op een lagere school. Negen andere kinderen raken gewond.

JANUARI 1989: In Stockton in de staat Californië schiet een 24-jarige man vijf leerlingen van een lagere school dood en verwondt dertig anderen. De dader pleegt zelfmoord.

MAART 1996: Een gewapende man dringt een lagere school binnen in het Schotse Dunblane en schiet zestien leerlingen en een docent dood. Daarna slaat hij de hand aan zichzelf.

MAART 1998: Twee jongens - van elf en dertien jaar - schieten vier scholieren van elf en twaalf jaar en een leraar (32) dood op de Westside Middle School in Jonesboro in het Amerikaanse Arkansas. Negen meisjes en een andere leraar raken gewond.

OKTOBER 2006: Een vrachtwagenchauffeur richt een bloedbad aan in een schooltje van de Amish-geloofsgemeenschap in het district Lancaster van de Amerikaanse staat Pennsylvania. Vijf meisjes tussen zeven en dertien jaar komen om. De 32-jarige schutter pleegt zelfmoord.

DECEMBER 2006: Op een lagere school in het Brabantse Hoogerheide wordt een 8-jarige jongen doodgestoken. De dader wordt tot levenslang veroordeeld.

JANUARI 2009: Op een kinderdagverblijf in de Vlaamse deelgemeente Sint-Gillis steekt een man twee baby's en een medewerkster dood. Tien kinderen raken gewond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden