Bloedige 'afscheidsgroet' van Colombiaanse rebellen

BOGOTA (AFP, Reuters) - “Het conflict in Colombia is nog niet voorbij”, sprak de Colombiaanse guerrillaleider Pablo Beltran enige tijd terug in de Duitse stad Mainz, nadat hij had toegezegd mee te doen aan een vredesdialoog met de regering.

Hij wist waar hij het over had. In Colombia zijn de afgelopen dagen honderden doden gevallen bij een offensief van linkse guerrillastrijders. Gisteren kwamen dertig politiemannen om. De slachtoffers bij de gevechten die maandag uitbraken, vallen aan beide zijden. Naar verluidt zijn 120 guerrilleros omgekomen, en ongeveer evenveel soldaten en burgers.

De meest gewelddadige acties zijn gepleegd in Cucuta, Medellín en de havenstad Buenaventura. De opstandelingen van de Revolutionaire strijdkrachten van Colombia (Farc) en van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) vielen olie-installaties aan, en posities vanwaar met Amerikaanse hulp tegen drugaanplant wordt opgetreden. Volgens minister van defensie Gilberto Echeverri gaat het om 'het gebruikelijk ritueel' bij de wisseling van de wacht in het presidentieel paleis. Ernesto Samper maakt daar vandaag plaats voor Andres Pastrana. Farc en ELN zouden verder hun kracht laten zien om een betere startpositie te verwerven in onderhandelingen met de nieuwe regering.

Beide clubs weigerden met de huidige president, Ernesto Samper, te onderhandelen over een beëindiging van de al drie decennia durende burgeroorlog in Colombia, omdat zijn verkiezingscampagne is gefinancierd met geld van het drugskartel in Calí en hij daarom volgens hen geen staatshoofd mag zijn.

Prominenten

Farc en ELN willen wel met Pastrana praten. Het ELN deed dat halverwege vorige maand in Mainz. Daar sprak Pablo Beltran, voorman van het Ejército de Liberación (ELN), met Colombiaanse prominenten uit het bedrijfsleven, vakbonden en de (rooms-katolieke) kerk. Rechtse paramilitairen, die net als de guerrilleros het land onveilig maken, lieten toen bij monde van de meest gevreesde commandant, Carlos Castrano, weten ook deel te zullen nemen aan een vredesgesprek. In 1996 kwamen 32 000 Colombianen door moord om het leven.

Hoe serieus de guerrilleros nog zijn, is de vraag. Het ELN schortte maandag het overleg met vooraanstaande Colombianen op en bevestigde dat ELN-strijders zaterdag senator Carlos Espinoza hebben ontvoerd.

In ruil voor zijn vrijlating eisen de rebellen dat de regering zich buigt over het lot van duizenden boeren die onlangs de oliestad Barrancabermeja zijn ontvlucht. De guerrilleros willen verder het overleg pas hervatten als de burgerlijke vredescommissie uitleg geeft over een akkoord dat ze op 26 juli bereikte met paramilitaire leiders over deelname van rechtse milities aan het vredesoverleg.

De vertrekkende Samper ging tegenover journalisten tekeer over de 'bloedige viering' van zijn aftreden door de guerrilleros. “Niets werkt om te voorkomen dat ze regeringswisselingen vieren met nog meer doden, weduwen en wezen.”

Ook zijn opvolger Pastrana houdt het erop dat de guerrilleros een 'afscheidsgroet' hebben willen brengen aan zijn voorganger en beloofde door te gaan met zijn plannen om vrede te sluiten met de revolutionaire groepen. “Ik wil hoe dan ook met Farc en ELN aan de tafel gaan zitten, en tijdens de eerste drie maanden van mijn ambtsperiode een begin maken met een nieuwe vredespolitiek”, zei hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden