Bloedige aanslagen in Pakistan

peshawar – Bij aanslagen op twee moskeeën in het noordwesten van Pakistan zijn gisteren minstens zeventig mensen om het leven gekomen en meer dan 120 gewond geraakt. Beide gebedshuizen werden bezocht door tegenstanders van de Taliban.

Minstens 67 mensen kwamen om bij een zelfmoordaanslag in een soennitische moskee in Darra Adam Khel, een ruig gebied nabij de autonome Pakistaanse stammenregio’s waar islamitische opstandelingen actief zijn. De dader blies zichzelf op bij de ingang van de moskee, na afloop van het vrijdaggebed, het meest bezochte gebed van de week.

Veel slachtoffers raakten bekneld doordat het dak van de moskee door de explosie instortte. Volgens een lokale bestuurder was de moskee mogelijk doelwit omdat stamleiders die een burgerwacht tegen de Taliban op poten hebben gezet er regelmatig bijeenkwamen – zij het niet op deze vrijdag. De Pakistaanse regering moedigt de vorming van zulke milities aan om de islamitische extremisten te bestrijden.

De televisiezender Geo News berichtte dat de Pakistaanse Taliban de verantwoordelijkheid voor de aanslag hebben opgeëist. De taliban heben vaker van dit soort aanslagen gepleegd, bij wijze van waarschuwing aan de bevolking om zich niet aan te sluiten bij de milities.

Later op de dag ontploften twintig kilometer verderop drie handgranaten tijdens het avondgebed in een eveneens soennitische moskee in Badhber, aan de rand van Peshawar. Hier vielen drie doden en 24 gewonden, zei de politie. Ook in deze streek heeft een burgerwacht de Taliban onlangs verdreven. De aanslag is een ’reactie op de successen’ van de anti-Talibanmilities, zei Miam Iftikhar Hussain, de minister van informatie van de noordwestelijke provincie, die zijn eigen zoon bij een aanslag heeft verloren. „Wij zullen de milities steunen om het terrorisme uit te roeien.”

De aanslagen zijn de bloedigste sinds juli, toen in de regio Mohmand bij een dubbele zelfmoordaanslag 102 mensen werden gedood, en meer dan honderd verwond. Ook die aanslag was gericht tegen stamoudsten die zich organiseerden tegen de Taliban en net met regeringsfunctionarissen hadden gesproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden