Bloedbad op treinstation Kunming schokt China

In het zwart geklede daders steken zeker 33 mensen dood. Beschuldigende vinger wijst als vanzelf naar Oeigoeren.

PEKING - Doodsangst. Chaos. Gillende, bloedende mensen die proberen weg te komen van loket een en twee op treinstation Kunming. Daar stak een tiental in het zwart geklede mensen zaterdagavond met lange messen op de mensenmenigte in. Er vielen minstens 33 doden en 143 gewonden in deze voor Chinese begrippen ongekend gewelddadige aanslag.

Vijf daders ontkwamen, vier zijn door politiekogels gedood, en één vermoedelijke aanslagpleger is in handen van de politie. Na die arrestatie zeiden de autoriteiten van de stad Kunming gisteren bewijs te hebben dat het 'terroristen uit de provincie Xinjiang' betrof: de staatstelevisie liet messen zien die ter plekke waren gevonden.

Al heeft de nationale overheid gisteren de herkomst van de daders niet bevestigd, en werden op sociale media verwijzingen naar de Oeigoeren snel verwijderd; zodra in China gesproken wordt over 'terreur', wordt die vroeg of laat vrijwel altijd toegeschreven aan Oeigoeren.

Het kleine islamitische volk van tien miljoen mensen woont in Xinjiang, in het uiterste noordwesten van China. Peking houdt deze provincie stevig onder controle, net zoals andere gebieden met etnische minderheden. Han-Chinezen vormen de meerderheid van de bevolking, en zij spelen de hoofdrol in het politieke en economische leven. Veel Oeigoeren klagen over beperkingen in hun religieuze vrijheid of over het gevoel tweederangsburgers te zijn in hun thuisland.

Xinjiang, dat grenst aan Pakistan en Afghanistan, is volgens Peking een magneet voor internationale moslimterroristen. Dat de eigen bevolking onder de keiharde repressie van separatisten zou kunnen lijden, wil er bij China niet in. In de gedachtewereld van Peking hebben de 56 etnische volkeren in China niet te klagen en is elke vorm van onrust te wijten aan buitenlandse inmenging.

Af en toe komt het in Xinjiang tot uitbarstingen, waarbij het afgelopen jaar meer dan honderd mensen zijn omgekomen. Dan gaat het om aanvallen met zelfgemaakte bommen of machetes op bijvoorbeeld politiebureaus, of wordt een handjevol niet nader aangeduide 'terroristen' door de politie doodgeschoten. Kunming - en de rest van China - ligt echter ver weg van deze onrust. Vandaar dat de aanslag China zo heeft geschokt.

Het geweld komt op een gevoelig moment, waarbij in heel China al extra veiligheidsmaatregelen van kracht zijn, in verband met een belangrijke vergadering in Peking deze week. Daar zijn alle kopstokken uit de Chinese politiek verzameld, inclusief een delegatie uit Xinjiang. Die politici werken al geruime tijd aan de eerste officiële antiterreurwetgeving voor hun provincie. Die wetten komen na een bloedig jaar, waarbij Oeigoerse strijders in oktober zelfs met een auto op een mensenmassa op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking inreden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden