Bloedbad in Irak, 125 doden Een van de dodelijkste aanslagen sinds val Saddam

De Iraakse stad Hilla beleefde gisteren een van de bloedigste aanslagen sinds de val van Saddam Hoessein: 125 doden, 130 zwaargewonden.

Een terrorist blies zichzelf op in een auto vlakbij een groep mensen die in de rij stonden voor een keuring bij een medisch centrum. Zij hadden een oogtest nodig om een baan te krijgen bij de Iraakse overheid.

Ook op de vlakbij gelegen drukke markt waar velen inkopen deden in de ochtendzon, vielen veel slachtoffers.

,,De auto reed langzaam op ons af'', vertelde ooggetuige Amir Hassan het persbureau Reuters. ,,Toen ik mijn ogen opendeed lag ik in het ziekenhuis.'' Na de explosie lagen overal ledematen en grote plassen bloed op straat. Mensen zonder benen en voeten werden afgevoerd in pick-up trucks en handkarren.

Volgens een andere getuige zaten er twee mannen in de bom-auto. Eén stapte uit, kuste de man die achter het stuur bleef zitten en liep kalm weg.

De slachtoffers zijn voornamelijk sjiieten, die de meerderheid vormen in Irak en ook de eerste democratische verkiezingen in het land hebben gewonnen. De terreur is gericht op het saboteren van de pogingen een nieuwe regering te formeren die voor het eerst in de recente geschiedenis geleid zal worden door sjiieten.

De nieuwe regering staat voor de buitengewoon moeilijke taak de angst bij de soennieten, die eeuwen in het land hebben geheerst, om overheerst te worden door de sjiieten weg te nemen.

De aanslag in Hilla kwam een dag na de aankondiging van Irak dat Syrië Saddam Hoesseins halfbroer, Sabawi Ibrahim al-Hassan, heeft overgedragen. Al-Hassan werd ervan verdacht terreuraanvallen in Irak te leiden. Syrië staat onder grote druk van de VS, de Verenigde Naties, Frankrijk en Israël om de steun aan radicalen in de regio te staken en zijn troepen uit Libanon weg te halen.

Vorige week claimden de Iraakse autoriteiten een naaste medewerker van de Jordaanse terrorist Aboe Moesab al-Zarkawi te hebben ingerekend.

Zarkawi leidt de afdeling van Al-Kaida in Irak en is verantwoordelijke voor een lange reeks aanslagen. De groep van Zarkawi ontkent dat hun een zware slag is toegebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden