Bloedbad in centrum van Caïro

Minstens negen doden Twee presidentskandidaten leggen campagne stil

Twee islamistische presidentskandidaten in Egypte hebben gisteren hun campagne stilgelegd, na een bloedbad in het centrum van Caïro. Bij demonstraties tegen de macht van het leger vielen zeker negen doden - mogelijk elf - en vijftig gewonden.

Gewapende mannen in burgerkleding vielen honderden demonstranten aan die zich de afgelopen week voor het ministerie van defensie hadden verzameld. Wie de aanvallers waren, bleef onduidelijk. Elf mensen zijn in het hoofd geschoten, twee neergestoken, aldus ziekenhuismedewerkers. Leger noch politie grepen in toen het geweld losbarstte. Ze kwamen pas toen het geweld na enkele uren weer dreigde op te laaien.

Onder de betogers waren veel ultraorthodoxe moslims (salafisten), die protesteerden tegen de uitsluiting van hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Zij vermoeden dat het leger - dat sinds de verdrijving van president Moebarak vorig jaar de leiding heeft in Egypte - de hand heeft gehad in die beslissing.

De salafistische leiding roept haar aanhang op te stemmen op de gematigde islamist Abdel Moneim Aboel Fotoeh, een onafhankelijke kandidaat. Die legde gisteren zijn campagne voor onbepaalde tijd stil. De officiële kandidaat van de Moslimbroederschap, Mohamed Moersi, schortte zijn campagne twee dagen op.

De Broederschap zegde ook een bijeenkomst af met de legerleiding die gisteren had moeten plaatsvinden. Op de agenda stonden de spanningen tussen het parlement en de door het leger aangestelde regering. De Broederschap heeft het leger opgeroepen de regering te ontslaan, en het parlement heeft de eigen werkzaamheden opgeschort.

Officieel moet het leger zijn politieke macht afstaan zodra er een president is verkozen. Veel Egyptenaren vrezen dat de militairen die belofte niet nakomen. Deze week is de campagne voor de verkiezingen officieel begonnen. Volgens onbetrouwbare peilingen maken de seculiere kandidaat Amr Moessa (minister van buitenlandse zaken onder Moebarak) en Aboel Fotoeh de meeste kans.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden