Bloed zwangere naar VS voor downtest

Vier ziekenhuizen bieden in Nederland verboden onderzoek aan

Ten minste vier Nederlandse ziekenhuizen sturen bloed van zwangere vrouwen via België naar de Verenigde Staten voor een prenataal onderzoek dat hier verboden is. Met zo'n onderzoek kan onder meer het syndroom van Down worden opgespoord bij baby's. Dat meldde tv-programma 'Nieuwsuur' gisteravond.

De ziekenhuizen prikken zelf bloed bij zwangere vrouwen en laten de bloedbuisjes daarna ophalen door wagens van het Antwerpse Gendia-laboratorium. Zij sturen het naar een Amerikaans laboratorium voor een Nipt-onderzoek (niet-invasieve prenatale test).

Na twaalf dagen krijgen de aanstaande ouders te horen of hun kind Down heeft of een andere genetische afwijking. In totaal wordt op zeven genetische afwijkingen getest.

Vorig jaar floot minister Edith Schippers twee ziekenhuizen terug die zelf bloed naar Amerika stuurden voor zo'n test. Onder meer het academisch ziekenhuis in Leiden (LUMC) was begonnen aan een proef met de test, maar moest stoppen. De bewindsvrouw wil eerst een advies van de Gezondheidsraad afwachten voordat zij een vergunning verleent. Die is volgens de bewindsvrouw nodig omdat het kan gaan om onderzoek naar onbehandelbare aandoeningen. Het advies wordt dit najaar verwacht. Als groen licht wordt gegeven, mogen duizend vrouwen getest worden in het kader van een wetenschappelijk onderzoek.

Een Nipt-test kan al na acht weken zwangerschap worden uitgevoerd. Uit onderzoeken blijkt dat veel vrouwen abortus overwegen wanneer in zo'n vroeg stadium wordt aangetoond dat hun ongeboren kind het syndroom van Down heeft. Bij de nu gebruikelijke onderzoeken blijken dergelijke afwijken later tijdens de zwangerschap. Wie zekerheid wenst, kan een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie laten doen, wat een klein risico op een miskraam met zich meebrengt. Deze testen worden bovendien alleen vergoed wanneer vrouwen 36 jaar of ouder zijn.

De Nederlandse vereniging van Gynaecologen (NVOG) pleit voor het versneld introduceren en vergoeden van de test in Nederland. Volgens de beroepsvereniging is er sprake van betere zorg, omdat de bloedtest geen risico's heeft voor de foetus. "Het is goede zorg en patiëntvriendelijk", aldus Lieve Christiaens van de NVOG. Christiaens verwacht dat het zeker twee jaar duurt voor de test hier voor alle vrouwen beschikbaar is. De PvdA steunt de vereniging en wil na het reces een debat met de minister.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden