'Bloed van Marokkaan' doet Antwerpen ontploffen

ANTWERPEN - De spanning is te snijden in Borgerhout, de Antwerpse deelgemeente met een grote concentratie allochtonen. Na de moord op Mohammed Achrak kwam het dinsdagavond tot rellen. Ook gisteren waren er na de gebedsdienst in de moskee ongeregeldheden. De Marokkaanse gemeenschap en de familie van het slachtoffer spreken van een racistische moord.

,,God hield van deze jongen. Hij is een martelaar. De dader was geen racist, maar een eenzame man. En als je eenzaam bent, doe je soms rare dingen.'' Mohammed Boumaza staat op de hoek van de Schapenstraat, tegenover het appartement waar dinsdagmiddag de 27-jarige Mohammed Achrak, van Marokkaanse komaf, werd doodgeschoten door zijn Vlaamse buurman van 66. ,,Ik kende dader en slachtoffer. De jongen deed geen vlieg kwaad. Ook de dader gedroeg zich normaal'', vertelt buurman Boumaza.

Hij is razend op de Libanese Antwerpenaar Aboe Jahjah en zijn Arabisch Europese Liga AEL. Die worden als aanstokers van het straatgeweld beschouwd, maar veel Marokkaanse jongeren zien in Jahjah ook hun leider. ,,Dit is een rustige buurt. Ik heb hier niets gemerkt van spanningen. Aboe Jahjah moet de Marokkaanse gemeenschap met rust laten.''

Bij het appartement is het een komen en gaan van rouwende Marokkaanse familieleden. Ook het voltallige Antwerpse gemeentebestuur komt zijn medeleven betuigen. Op straat ontdekken omstanders bloedsporen. De buurman vuurde dinsdag twee kogels op de vader van het slachtoffer, maar die misten doel. Toen richtte hij zijn pistool op de zoon en trof hem in het hoofd en in de zij. De jongen strompelde naar buiten en stierf in de armen van zijn broer.

Enkele Marokkanen wissen de sporen uit met een sponsje en wat water. ,,Het bloed van een Marokkaan'', zegt een man ge emotioneerd terwijl hij een bebloed papieren zakdoekje omhoog houdt.

De gemeentevoorlichtster vraagt de pers afstand te houden uit respect voor de familie. Maar als even later de verslaggeefster van de Arabische tv-zender Al Jazeera haar opwachting maakt, is er geen houden meer aan. Zij wil een gesprek met de ouders. ,,Al Jazeera, dat is de beste televisie'', zegt een jongen die dinsdag bij het oproer was.

In de Turnhoutsebaan, de hoofdstraat in Borgerhout, zijn de sporen van de rellen nog zichtbaar. De pui van café Sportvriend is totaal vernield, maar binnen hangen de klanten gezellig aan de toog.

Dan rijden plots de wagens van de mobiele eenheid met gierende banden door de wijk. In de buurt van de moskee zijn opnieuw rellen uitgebroken. Er vliegen stenen door de lucht, journalisten worden bedreigd. De demonstranten kunnen geen kant op. Ahmed Azzuz, de tweede man van de AEL, roept: ,,Ga naar huis.'' En tegen de politie: ,,Provoceer niet, provoceer alsjeblieft niet.''

Een Marokkaanse jongen geeft de schuld van het oproer aan de ME. ,,Het is toch normaal dat wij willen rouwen. Stel je voor dat een Belg zou zijn vermoord door een allochtoon. Dan loopt de burgemeester mee in een stille tocht. Nu stuurt zij de politie op ons af.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden