Review

Bling bling, Bolletjes, Bijlmer

Hoe slik je een bolletje? Om te oefenen neem je een cocktailworstje en laat het zonder bijten door de keel glijden. Het voelt vast heel naar en akelig maar het slikt toch nog een stuk gemakkelijker dan de echte bolletjes: grote, gladde konijnenkeutels. Zo steek je toch weer eens wat op in de bioscoop.

De wereld van bolletjes, Bijlmer en bling bling zagen we ook nog niet eerder in een Nederlandse speelfilm, die zich liever narcistisch tot de witte middenklasse beperkt. Recentelijk waren er wel 'Shouf, shouf' en 'Het Schnitzelparadijs' maar tot dan waagde alleen wijlen Theo van Gogh zich wel eens naar andere regionen.

In een drie jaar in Suriname wegens drugshandel gevangengehouden Surinaamse kennis zagen documentairemaaksters Karin Junger en Birgit Hillenius evenwel stof voor hun eerste speelfilm: cinema van de straat op muziek van de straat, de boholletjes bluhues, een anti-'Costa' voor de Bijlmerjeugd.

Omdat het ondanks bolletjestreurnis toch geen treurige film moest worden besloten ze voor een Nedermusical die de problemen vangt in hip-hop, rap en R & B, zowel de 'smartlap' als de 'strijdlied'-variant. Meteen in de openingsscène van 'Bolletjes Blues' duikt in de Surinaamse cel van Spike (een rol van rapper Negativ) een saxofonist op die de treurige openingsrap over het leven achter tralies van 'soul' voorziet.

In zang en dans op straat en in cel herinnert 'Bolletjes Blues' wel aan eerdere innemend hoekige Nedermusicals als 'Ochtendzwemmers' en 'De tranen van Maria Machita', maar de film slaagt er jammer genoeg minder dan die films in om in alle hoekigheid toch ook van de grond te komen.

Er is niets mis aan het Romeo & Julia-verhaaltje - iedere musical is schetsmatig - maar de rap wil maar niet gaan swingen. Het zijn vooral de schnitts die storen. Een musical kan best een valse noot en wat overmatige pathos verdragen maar dat lukt alleen als de montage en cameravoering niet aarzelend zijn. Deze 'Bolletjes Blues' blijft echter te weinig ritmisch tegen de jammerklacht aanhikken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden