Blindenbibliotheek gaat Dedicon heten

GRAVE (ANP) - Blindenbibliotheek FNB heet vanaf maandag Dedicon. De nieuwe naam is volgens een woordvoerster een verbastering van het Latijnse werkwoord dedicare, dat toewijden aan of bestemmen voor betekent.

,,Dedicon drukt uit dat wij toegewijd zijn aan het toegankelijk maken van leesmateriaal voor iedereen met een visuele beperking. Dat zijn allang niet meer alleen blinden'', aldus de zegsvrouw woensdag.

FNB stond voor Federatie van Nederlandse Blindenbibliotheken. Die benaming klopte volgens de woordvoerster helemaal niet meer: de federatie is opgeheven, de organisatie beperkt zich niet meer tot bibliotheekdiensten alleen en de gebruikers zijn niet meer uitsluitend blind of slechtziend, maar kunnen bijvoorbeeld ook dyslexie hebben, een verstandelijke beperking, afasie of een fysieke handicap, waardoor ze geen boek vast kunnen houden.

Vijftig jaar

Dedicon bestaat vijftig jaar. De organisatie is oorspronkelijk opgericht als onderdeel van een blindeninstituut in Grave. Tegenwoordig zijn er behalve in Grave ook vestigingen in Rijswijk en Amsterdam. Gebruikers krijgen de bestelde werken gewoonlijk via de post bezorgd. Maar zeer binnenkort zal het ook mogelijk zijn materiaal te lenen in de gewone bibliotheken.

Dedicon maakt per jaar ongeveer 2000 nieuwe gesproken boeken en ongeveer vijfhonderd titels in braille. Ruim driehonderd verschillende kranten en tijdschriften zijn in gesproken vorm beschikbaar. Voor scholieren en studenten met een leeshandicap maakt Dedicon op verzoek studiemateriaal. Per dag worden in Grave 7000 cd's gebrand en verzonden. Dat zijn er ruim 1,6 miljoen per jaar, rekent de woordvoerster. Daarnaast gaan in Rijswijk nog eens dagelijks ongeveer driehonderd braillebanden de deur uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden