Blinde kan bijsluiter raadplegen via telefoon

(Novum) - Blinden kunnen met ingang van woensdag bellen naar de Bijsluiterlijn voor de inhoud van medische bijsluiters. Deze gratis dienst is opgezet door medicijnenfabrikant GlaxoSmithKline (GSK) en de unie van blindenbibliotheken FNB. Ook is het mogelijk bijsluiters met grote letters of in braille thuisgestuurd te krijgen.

Ongeveer tweehonderd verschillende bijsluiters van GSK zijn toegevoegd aan het bestand van een spraakcomputer, stelt woordvoerder Tom Lebrechthausen van GSK. Het bestand moet op den duur worden uitgebreid met alle in Nederland verkrijgbare medicijnen. "De behoefte aan een dergelijk initiatief was erg groot onder de zeshonderdduizend visueel gehandicapten. Zij gebruiken ook medicijnen waarbij de informatie in de bijsluiter erg nuttig kan zijn."

In richtlijnen van de Europese Unie uit 2004 wordt de farmaceutische industrie verplicht informatie over medicijnen beschikbaar te stellen. Bijsluiters moeten op verzoek van bijvoorbeeld blinden beschikbaar worden gesteld in braille. Volgens de Nederlandse wetgeving is dit nog niet verplicht. "We zagen het als onze maatschappelijke taak om ook voor deze grote groep mensen informatie beschikbaar te stellen," meldt Lebrechthausen. De Bijsluiterlijn is bereikbaar via telefoonnummer 0800-1553.

De Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang maakte eerder al bekend een Nationale Bijsluiterlijn te willen openen. Hier moeten drieduizend medische bijsluiters beschikbaar worden gesteld. Deze lijn wordt eind deze maand gerealiseerd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden