Blinde haat

Niets rechtvaardigt een eigenmachtige, barbaarse afrekening met een 'vijand', ook niet als die je systematisch met hoon en spot achtervolgt. Per slot van rekening zijn dat maar woorden, ook al zijn ze nog zo bijtend. Daarentegen komt het weloverwogen afslachten van een mens neer op het voltrekken van een vonnis zonder dat er een rechter aan te pas is gekomen. Zelfs een beroep op een hogere macht faalt in zo'n geval, want wie zal ooit kunnen bewijzen zo'n Macht daadwerkelijk gesproken te hebben?

Wie desondanks wil begrijpen wat Mohammed B. -en hij niet alleen- bezield heeft, kan volstaan met de verbijsterende verhalen over Soeha, de vrouw die gisteren in alle kranten opdook als de boze fee en bijna vergeten echtgenote van de stervende Jasser Arafat. Ze leeft al jarenlang een fabuleus luxe leventje in Parijs, ver van het armzalige Palestijnse volk. In Trouw lezen we over een onderzoek naar haar rekening van negen miljoen dollar. En enkele Palestijnen herinnerden eraan hoe weinig geliefd ze is in eigen land. Voor de geboorte van haar dochtertje ging ze naar Parijs, 'vanwege de erbarmelijke sanitaire omstandigheden in Gaza'. Ze durfde nauwelijks in de buurt te komen van zieke en gewonde landgenoten. Ze moest ervan kotsen.

Het verhaal van Soeha staat niet op zichzelf. Het staat symbool voor de corruptie en hypocrisie van de regerende elites in het Midden-Oosten, die zich schaamteloos verrijken zonder zich al te veel te bekommeren om de ellende van de eigen bevolking. En het benauwendste is misschien nog wel dat pogingen om deze verstikkende heerschappij te doorbreken vrijwel kansloos zijn, zoals bleek uit een serie die Trouw-redacteur Judit Neurink de afgelopen zomermaanden over deze kwestie schreef. De uitzichtloosheid van de situatie leverde wel een vruchtbare voedingsbodem op voor het moslimfundamentalisme. Maar in de landen waar dit vaste grond onder voeten kreeg, zoals in Iran en Afghanistan, bleek het middel erger dan de kwaal.

Vragen we ons vervolgens af wat dit bankroet van de islamitische wereld betekent voor de her en der in het Westen levende moslims, dan tekent zich een onthutsend beeld af. Zoals de Franse islamist Olivier Roy hun omstandigheden schetst (zie ook Trouw van gisteren): deze mensen en met name de jongeren onder hen zijn letterlijk tussen twee culturen gevallen. De eigen cultuur vervult hen met weerzin, maar in de westerse cultuur (waar ze vaak als achterlijk worden beschouwd), voelen ze zich evenmin op hun gemak. Deze frustratie heeft zich volgens Roy uiteindelijk vertaald in de uitvinding van een nieuwe religie, een soort zelfgemaakte islam van verstrooide islamieten, die contact met elkaar onderhouden via internet; een virtuele gemeenschap die met name tot de verbeelding spreekt van sommige islamitische jongeren. Deze religie van 'reborn-islamieten' koestert een verheven ideaal waarmee zij zich boven de gewone islam stelt. Anders dan gewone islamieten zijn zij wel bereid strijd te leveren, een heilige oorlog te voeren, te beginnen met de uitschakeling van het decadente Westen, want pas dan kan er orde op zaken worden gesteld in de eigen islamitische wereld.

Kortom, op de puinhopen van de verfoeide westerse cultuur gloort het nieuwe Jeruzalem van de islam. Het lijkt een schoon ideaal dat echter bij nadere beschouwing vooral gevoed wordt door blinde haat. Haat tegen de rotzooi en ellende in de eigen 'thuislanden' en haat ook tegen het Westen. Deze 'religie', of liever gezegd deze uitwas van een religie, dient geharnast te worden bestreden. Maar tegelijkertijd is grote precisie geboden, om het kaf van het koren te scheiden. In plaats van muren op te trekken, zullen we bruggen moeten slaan. Sluiten we nu de gewone moslims uit, door hen de oorlog te verklaren, dan wel hun moskeeën te vernielen of te sluiten, dan doen we precies waar deze stichters van het nieuwe Jeruzalem op uit zijn: onze samenleving terroriseren en naar de knoppen helpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden