Blind zegt waar het op staat

NEDERLANDS ELFTAL | Er is een nieuwe assistent bij Oranje en de teammanager mag nog even blijven. Bondscoach Danny Blind nam de zaken gisteren door, kernachtig als altijd.

Een maand geleden was het chaos troef geweest, of nog gezwollener: de KNVB had in brand gestaan, toen de bondscoach zijn eerste selectie van een nieuw interlandseizoen bekendmaakte - en het daarover dan ook volstrekt niet was gegaan. De ene assistent (Dick Advocaat) was gevlogen, een ander (Ruud Gullit) niet gekomen. Technisch directeur Hans van Breukelen onderhield zich in een informele setting met de pers - wat hij, besefte hij later, niet of anders had moeten doen.

Nu stapt Danny Blind lachend de perszaal van het KNVB-centrum in Zeist binnen. Met de WK-kwalificatieduels met Wit-Rusland (vrijdag in Rotterdam) en Frankrijk (10 oktober in Amsterdam) in aantocht is dit de stand van zaken: er is nóg een assistent (Marco van Basten) verdwenen, Fred Grim is als zijn opvolger aangesteld en teammanager Hans Jorritsma mag nog even blijven. Over hem was het vorige maand ook gegaan: van de KNVB moest hij weg, Blind wilde hem behouden.

Daar gaan weer vragen over komen, weet de bondscoach. Grim heeft geen indrukwekkend cv als trainer. Dat hebben de assistent-bondscoaches van Duitsland ook niet, om maar wat te noemen, maar in Nederland leeft her en der het toch wat merkwaardige idee dat de tweede trainer er een van naam moet zijn - en aan het simpele feit dat ons vervallen voetballand geen kandidaten van naam kan leveren, wordt soms met het grootste gemak voorbijgegaan.

"Niet alles wat je wilt is voorhanden", zegt Blind. Het is slechts een kernachtige situatieschets, zoals Blind meestal zegt waar het op staat. Het is geen diskwalificatie van Grim, al zullen er zijn die het graag zo uitleggen. Blind en Grim kennen elkaar al lang: ze speelden samen bij Ajax en kwamen elkaar daarna in verschillende functies tegen, bij Ajax, Sparta en de KNVB, waar Grim Jong Oranje onder zijn hoede had.

"De assistent hoeft niet per se heel anders te zijn", zegt de bondscoach. "Dat is zo'n open deur. Ik denk dat je heel veel hetzelfde moet zijn. Je zult toch op één lijn moeten zitten."

Dat is weer een rake - zeg maar eens dat het niet zo is. "Grim is een kwalitatief goede veldtrainer en een gestructureerde werker", zegt Blind.

undefined

Stabiliteit

Hij heeft er nog één paraat, doelend daarbij op Advocaat en Van Basten. "Ik ben er niet voor teruggedeinsd om namen naast me neer te zetten. Nu leek het me handig om voor stabiliteit te kiezen. Dat begint met loyaliteit, en uiteindelijk gaat het om kwaliteit."

Als dan toch een verslaggever nog over het gebrek aan loyaliteit bij Advocaat en Van Basten begint, zegt Blind, die dat eerder al helder verwoordde: "Het lijkt me niet dat we dat nu nog een keer over moeten doen." Hij vervolgt zijn weg met Grim en keeperstrainer Frans Hoek, de komende twee interlands en misschien ook de twee (tegen België en Luxemburg) in november.

Daarna zou er in rustiger sferen kunnen worden gekeken naar een tweede assistent, en de wenselijkheid daarvan.

Dat teammanager Jorritsma mag blijven, zou Blind als een overwinninkje kunnen zien - met de kanttekening dat zijn contract tot 1 december 2017 is verlengd, níet tot en met het WK 2018. Als Oranje het WK haalt, is Jorritsma daar in de papieren realiteit van nu niet bij. "We gaan straks bekijken hoe we zijn expertise kunnen gebruiken", zegt Blind wel. "Het WK is groot, daarbij kunnen we zo iemand altijd gebruiken."

De verslaggever van De Telegraaf heeft nog iets anders. Wat vindt Blind van de nieuwe plannen voor het pupillenvoetbal, die door de KNVB als een revolutie zouden zijn gepresenteerd? Blind zegt kort dat kinderen vanaf de F'jes in linies moeten leren spelen, iets wat niet of nauwelijks gaat veranderen.

"Dat woord wordt tegenwoordig wel gauw gebruikt. Is het weer een fluwelen revolutie?", vraagt Blind lachend aan de verslaggever van de krant die de revolutie van Johan Cruijff bij Ajax consequent zo bleef noemen. Blind was er een van de voornaamste slachtoffers van.

Hans van Breukelen is er vandaag niet bij. "Hij had een bruiloft", zegt Blind. "Ik heb hem geadviseerd er al vroeg heen te gaan."

Ook een goede grap natuurlijk, al zou het zomaar anders kunnen worden uitgelegd: dat het niet zo lekker zit tussen Blind en Van Breukelen, die de KNVB-wens moest uitvoeren om met Jorritsma te breken.

Blind zal ook daarom lachen - en de volgende keer weer zeggen hoe het zit, en waar het op staat.

undefined

robben vooralsnog in de wachtkamer

Arjen Robben is voorlopig niet geselecteerd voor de aanstaande WK-kwalificatieduels met Wit-Rusland en Frankrijk. De net herstelde aanvaller heeft twee invalbeurten bij Bayern München achter de rug. Dat is nog te weinig, oordeelde bondscoach Blind.

Na de competitiewedstrijd van Bayern München vandaag tegen FC Köln volgt nader overleg. "Er moet een akkoord zijn in de driehoek KNVB, Bayern en Robben", zei Blind. Al tweemaal eerder moest Bayern de kwetsbare aanvaller langer missen na bij Oranje opgelopen blessures, na het WK 2010 en vorig jaar na de eerste interland van Blind als hoofdcoach tegen IJsland.

Verdediger De Vrij keert na een langdurige blessure terug bij Oranje. De PSV'ers Hendrix en Ramselaar en AZ'er Vlaar vielen geblesseerd af.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden