COLUMN

Blind en Tagliafico: had Johan Cruijff ze willen halen?

Henk HoijtinkBeeld Maartje Geels

“Wie spelen er”, vroeg de taxichauffeur die ons dinsdag naar het stadion van Tottenham Hotspur bracht. Hij, Pakistaan, was een cricketliefhebber. Dat de kleinkinderen van Johan Cruijff zijn stad aandeden om ook die overhoop te spelen, hij had er niet de minste weet van.

Het was best even aangenaam en misschien wel nuttig – o, zoete relativering – om te horen dat niet iedereen in deze droom leeft, in het sprookje met zijn steeds zwaardere woorden, de steeds vettere pathetiek. Wat ze in het buitenland al niet over Ajax schrijven. De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport noemde de spelers eerder al de kleinkinderen van Cruijff. In The New York Times was een speler – ik kom erop terug – een danser die een tango begint.

De kleinkinderen van Cruijff, wisten ze in Italië veel. Het was natuurlijk een onvermijdelijke: als het voetbal leuk is en fris, dan moet het zeker in Amsterdam dat van Cruijff zijn.

Maar laten we met de nuchtere kijk van de polder analyseren wat de basis is van het prachtige succes. Dat is niet in de eerste plaats het eigen talent. Talent heeft Ajax altijd gehad, zij het niet altijd in de mate van nu.

Maar talenten, ook de grootste en die heeft Ajax nu, kunnen niet zonder steun. Die gaf Ajax ze lang niet. Cruijff, ja, Cruijff blokkeerde grotere aankopen, hij legde Ajax een salarisplafond op. Een zak geld had hij nog nooit een doelpunt zien maken.

Ajax gooide het beleid vorig jaar om. Het deed grotere aankopen, kocht met de Argentijnse verdediger Nicolás Tagliafico een speler in een segment waarin nooit eerder was gekeken en o ja, Ajax ging zijn spelers meer betalen, beduidend meer.

Had Cruijff Daley Blind willen halen, een van die grotere aankopen? Ik denk zomaar van niet. ­Tagliafico, dat schot in de roos? Je hoorde het de Mokummers járen zeggen: dat, een back, moeten we zelf wel hebben.

Tagliafico is een achterkleinkind van César Luis Menotti – of van Rinus Michels, zou je met enige fantasie kunnen zeggen.

Lyriek

Kijk naar de grootste talenten. Is Matthijs de Ligt opgeleid door Ajax? Hij is er, altijd al een uitzondering, vooral zelf groot geworden. Frenkie de Jong komt van Willem II. Wie zal, als ze het al weten, in de buitenlandse lyriek over Cruijff en de club met de neus voor talent nog vragen naar wat toch het raadsel blijft: dat die club hem daar zo lang liet lopen?

Wim Boevink nam in zijn ‘Klein Verslag’ in Trouw een lang, gedragen fragment uit The New York Times op. Het ging over de eerste passen van Frenkie de Jong in de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur – hij, natuurlijk hij, was die danser die een tango begon.

Boevink droomt graag, ook ­deze droom. Van hem kun je het hebben dat hij op zijn bijzondere plekje in deze krant schrijft dat hij in het sentiment meegaat dat van dit toernooiverloop een sprookje maakt.

Ook ik maakte een aantekening van de eerste passen van Frenkie de Jong. Ik gebruikte het niet in het verslag. De Jong kreeg het in de tweede helft moeilijk in het fysieke geweld van de Spurs. Geen schande, maar model voor zijn wedstrijd kon het losse pasje in het begin toch niet meer staan.

Zo veel was het trouwens niet. Het was geen schijnbeweging (die de Amerikaanse krant er wel in zag), hij misleidde niemand. Hij zette een pasje, op afstand nog van spits Llorente, die kon volstaan met te blijven staan. Frenkie tikte de bal naar achteren.

Echt, het is zonder de vertekeningen van dromen en sprookjes mooi genoeg. Mooier misschien nog wel, van associaties uit het ­irreële ontdaan dan.

Chef sport Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. U leest alle columns in zijn dossier.

Lees ook:

Het succes van Ajax: niet dankzij Cruijff, en toch ook weer wel

De directeuren Van der Sar en Overmars stuurden het beleid van Cruijff bij. Nu kunnen ze jubelen om het succes van Ajax. Zij en trainer Ten Hag werden beter, handiger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden