Blijven ze zo wel scherp, de jongens van Oranje?

Oranje sluit de groepsfase vanavond in Kaapstad af, om half negen tegen Kameroen. Dag 17: Stil op Robbeneiland.

Henk Hoijtink

Er is weer een training geschrapt, ditmaal de voor ’s ochtends geplande besloten sessie in het Athlone Stadium, het tweede stadion van Kaapstad. Dat gebeurt de laatste tijd vaker, dat er trainingen uitvallen. Blijven ze zo wel scherp, de jongens van Oranje? Goed, er moet ook gerust worden tijdens zo’n groot toernooi en hij zal wel weten wat hij doet, onze bondscoach.

In de persmap van de KNVB wordt er trots melding van gemaakt dat Bert van Marwijk de ’meest productieve’ bondscoach in de historie van Oranje is. In 23 interlands onder zijn leiding werd slechts één nederlaag geleden, in september 2008 in een oefenduel met Australië (1-2). Sindsdien is Oranje 21 wedstrijden op rij ongeslagen, ook al een record. Met een moyenne van 2,35 punten per duel voert Van Marwijk de ranglijst van bondscoaches aan vóór zijn voorganger Marco van Basten, met een gemiddelde van 2,23. Daarna volgen Max Merkel (2,20), Ernst Happel (2,17), Frantisek Fadrhonc (2,15), Louis van Gaal (2,00) en Jesse Carver (2,00).

Geen kinderachtig rijtje toch, dus hij zal het wel weten, die Van Marwijk. En het alternatief voor de training mocht er wezen. De selectie bracht een bezoek aan Robbeneiland. „Nu we ’s avonds spelen, hadden we er de tijd voor”, zei Van Marwijk na de avondtraining in het imposante Green Point-stadion.

Het culturele uitstapje werd door de spelers gewaardeerd, meldde de bondscoach. „Toen ze de poort onderdoor liepen, was het doodstil.”

Van Marwijks schoonzoon Mark van Bommel, niet voor niets onlangs verkozen tot de best formulerende international, toonde aan diens zijde een staaltje engagement. „We weten wat zich daar heeft afgespeeld”, zei hij. „En voor wie het niet wisten, werd er uitleg gegeven.” Ook Van Bommel rapporteerde dat de spelers onder de indruk waren. „Het was erg rustig, terwijl deze groep normaal gesproken behoorlijk grappig kan doen.”

Eerder oogstte de selectie van Oranje al lof, toen de probleemwijk Hillbrow in Johannesburg een Cruijff-veldje werd aangeboden. „Er wordt vaak gesproken van verwende voetballers, maar dat beeld klopt niet”, zei Van Bommel. „Het komt zelden voor dat spelers een veldje schenken in een land waarmee ze later misschien wel nooit meer iets te maken hebben. Ze denken over meer na dan over voetbal.”

Maar uiteindelijk gaat het hier in Zuid-Afrika nu wel om voetbal. Oranje, al geplaatst, speelt vanavond zijn laatste groepswedstrijd tegen het uitgeschakelde Kameroen. Van Marwijk zou De Jong en Van der Wiel, met een gele kaart achter hun naam, buiten de ploeg kunnen laten. Maar daarover ging hij nog even nadenken, zei hij–en dus al niet meer over Robbeneiland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden