Blijmoedig ontbijten in Amerika

Blueberry pancakes USA

Uit eten gaan in Amerika is toch altijd weer heel anders dan hier. Om te beginnen al dat personeel. Eentje leidt je naar je tafel, eentje schenkt meteen een glas water in, eentje komt met de menukaart, eentje komt de bestelling opnemen en straks ook weer afleveren en eentje zegt 'Hi, I'm Monica and I'm your waitress for tonight!' - en uitgerekend die zie je de rest van de avond niet meer terug.

Maar de leukste manier van uit eten gaan in Amerika is en blijft het ontbijt. Grappig genoeg geserveerd in iets wat ze dan weer een diner noemen. Ik heb liefst zo'n ouderwetse, waar het bij binnenkomst al ruikt naar biscuits en gravy terwijl serveersters monter ronddartelen met kannen doorzichtig-slappe koffie. Dikke pensionado's zitten gemoedelijk zij aan zij met stoer betatoeëerde motorrijders. Eén ding hebben alle bezoekers gemeen: ze bestellen enorme borden vol dampend voedsel, gieten daar ketchup over en peuzelen alles nog op ook. Ik ben altijd vooral bezig met áfbestellen. Wel french toast, maar geen slagroom. Wel een gebakken eitje sunny side up maar geen worstjes, geen ham en geen spek. Toast maar beslist geen gravy erover. Wel blueberry pancakes maar geen hash browns, een soort vormeloze berg rösti. Gebakken aardappels bij het ontbijt? Tja, je moet ervan houden. Ik val duidelijk niet in die categorie. Maar het blijkt nog een hele klus om een ontbijt te bestellen zónder aardappels. Wat niet wegneemt dat die hash browns best lekker kunnen zijn, maar dan 's avonds, als bijgerecht bij iets vlezigs.

De tweede voorwaarde is dat ze ook echt goudbruin en knapperig zijn, en niet zompig bleekgeel met alleen een knapperig bovenlaagje. Hoe doe je dat? Het geheim zit 'm in geraspte en daarna gedroogde aardappels. Het vocht moet eruit, anders worden ze niet knapperig maar papperig. Mushy, heet dat op z'n Amerikaans.

Enfin, terug naar het ontbijt. Ter contrast van al dat vet heeft de kok elk bord voorzien van een schijfje sinaasappel, dat is dan wel weer aandoenlijk. Als de serveerster een stapel perfect geroosterde boterhammen voor mijn neus zet met smeuïg roerei, vraagt ze voor de zekerheid toch nog een keer of ik er echt, heus, zeker weten geen saus bij wil? Nee, echt niet. Rare buitenlanders - je hoort het haar denken. Evenzogoed blijft ze stralen en wenst me a very nice day. Echt, ontbijten in Amerika, je zou er blijmoedig je dagen mee kunnen vullen.

Blueberry pancakes

Nodig voor ± 16 stuks:

150 g blauwe bessen

200 g zelfrijzend bakmeel

300 ml karnemelk

50 g gesmolten boter

1 volle theel bakpoeder

1 groot ei

wat plantaardige olie om te bakken

snufje zout

Erbij: maple syrup (ahornsiroop, natuurwinkel)

undefined

In 9 stappen

1.

Zeef bakmeel, bakpoeder en een snufje zout samen boven een grote kom.

2.

Giet karnemelk en gesmolten boter erbij en klop 5 minuten met de mixer tot een dik, glad deeg. Het beslag is een stuk dikker dan voor gewone pannenkoeken, maar moet wel makkelijk van een lepel vallen.

3.

Roer (niet mix) bijna alle blauwe bessen erdoor, bewaar wat voor de garnering.

4.

Laat het beslag een half uurtje rusten. Heus, dan bakken ze veel beter.

5.

Verhit een grote koekenpan (of meteen twee) en laat er een klein beetje olie in heet worden.

6.

Schep 2 of 3 opscheplepels beslag in de pan voor kleine pannenkoekjes van ± 7-8 cm doorsnee. Zorg als het enigszins kan dat de bosbessen een beetje eerlijk verdeeld zijn.

7.

Bak ze op niet al te hoog vuur tot de bovenkant droog is en er gaatjes in vallen (± 2 minuten).

8.

Draai dan om en bak ook de andere kant in een à anderhalve minuut licht goudbruin. De bessen zullen openbarsten, dat zorgt voor een mooie paarsblauwe kleur.

9.

Hou ze warm terwijl u de rest bakt. Bijvoorbeeld in een braadslee in een voorverwarmde oven op 90 °C, mits goed afgedekt met alufolie tegen het uitdrogen.

Tips

Het kan ook met gewone melk, maar met karnemelk zijn de pannenkoekjes lichter en smeuïger. Ook een idee is om de karnemelk te vervangen door 200 ml yoghurt (naturel, uiteraard) en 100 ml melk.

Bakken kan ook in boter, maar die verbrandt sneller. Veeg dan tussentijds af en toe de pan schoon met een dikke prop keukenpapier.

Niet te heet bakken op te hoog vuur, dan worden de pannenkoekjes knapperig in plaats van smeuïg.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden