Blijlevens op 'epolijst' Franse commissie

Ploegleider Belkin gebruikte doping in Tour van 1998

Wielerploeg Belkin heeft gisteren bevestigd dat ploegleider Jeroen Blijlevens voorkomt op de door een Franse senaatscommissie gepubliceerde lijst met dopinggevallen uit de Tour de France van 1998. "We gaan op korte termijn in gesprek met Jeroen", liet een woordvoerder van de ploeg weten.

Blijlevens heeft eerder dit jaar een zogenoemde verklaring van goed gedrag ondertekend waarin werknemers van de grote Nederlandse wielerploegen en wielerbond KNWU verklaren zich nooit met doping te hebben ingelaten. Over de mogelijke consequenties deed Belkin geen uitspraak.

Blijlevens komt voor op een lijst van renners bij wie na een hertest sporen van epo zijn gevonden. Epo was destijd nog niet opspoorbaar. De Brabander maakte in 1998 deel uit van de TVM-ploeg, die na onder meer een inval in een hotel en de arrestatie van ploegleider Cees Priem uit de Tour stapte. Blijlevens won de vierde etappe in die Tour. Hij was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Andere alsnog betrapte renners zijn onder anderen de Italiaanse Tourwinnaar Marco Pantani (die in 2004 stierf aan een overdosis drugs, red.), zijn landgenoot Mario Cipollini, de Deen Bo Hamburger, de Fransman Laurent Jalabert en de Duitsers Jan Ullrich en Erik Zabel. Voor straf hoeven ze overigens niet te vrezen: de overtredingen zijn inmiddels verjaard.

Blijlevens had eerder dit jaar de kans om voor zijn vroegere daden uit te komen. De ploegen spraken af om bij een bekentenis over een overtreding die dateerde van voor 2008 slechts een schorsing van een halfjaar en een geldboete op te leggen. Het overkwam alleen de Duitser Grischa Niermann, die in dienst is van de wielerbond. Argos-Shimano hield zelf ploegleider Rudi Kemna voor eenzelfde periode aan de kant.

(anp)

Lijst epogevallen in Tour Dopage
Ten minste achttien renners zijn bij een hertest van de urinestalen uit de Tour van 1998 alsnog betrapt op het gebruik van epo. Dat meldt de Belgische sportzender Sporza, die het rapport van een Franse senaatscommissie in handen heeft.

De retrocontrole werd uitgevoerd in opdracht van een commissie die het dopinggebruik in de sport onderzocht.

De positieve epogevallen in de Tour van '98 volgens Sporza: Andrea Tafi (Ita), Mario Cipollini (Ita), Bo Hamburger (Den), Udo Bölts (Dui), Marco Pantani (Ita), Jan Ullrich (Dui), Erik Zabel (Dui), Abraham Olano (Spa), Nicola Minali (Ita), Fabio Sacchi (Ita), Marcos Serrano (Spa), Manuel Beltran (Spa), Jens Heppner (Dui), Jeroen Blijlevens (Ned), Kevin Livingstone (VSt), Laurent Desbiens (Fra), Laurent Jalabert (Fra) en Jacky Durand (Fra).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden