KandidatuurEuropees Parlement

Blijft O’Reilly aan als EU-Ombudsman?

Europese ombudsman Emily O’Reilly. Beeld EPA
Europese ombudsman Emily O’Reilly.Beeld EPA

Emily O’Reilly stak haar nek uit als ombudsman. Ze wil graag aanblijven, maar heeft vijanden gemaakt.

Als Europese Ombudsman pakte de Ierse Emily O’Reilly de EU-instituties de afgelopen jaren soms hard aan. Dat ze daarbij vijanden heeft gemaakt, zal ze vandaag misschien merken als het Europees Parlement bepaalt of ze op haar post mag blijven. Tegenstanders vinden dat ze haar waakhondfunctie te politiek heeft ingevuld.

Vooral met haar harde oordeel over de ‘flitsbenoeming’ van de Duitser Martin Selmayr tot secretaris-generaal van de Europese Commissie, begin vorig jaar, heeft ze de christen-democratische Europese Volkspartij (EVP) tegen zich in het harnas gejaagd. ‘Wanbestuur’ van de Europese Commissie, concludeerde de ombudsman over die affaire.

Eerder was O’Reilly (62) al kritisch over de gang van zaken rond de nieuwe baan van José Manuel Barroso, de vroegere Portugese voorzitter van de commissie. Hij aanvaardde in 2016 een baan bij Goldman Sachs. Die Amerikaanse investeringsbank wordt door sommigen gezien als een van de veroorzakers van de kredietcrisis.

Barroso is een EVP’er, en ook de inmiddels uit Brussel vertrokken Selmayr is een op-en-top EVP-man. De centrum-rechtse koepelpartij, nog steeds de grootste in het Europees Parlement, is daarom niet gelukkig met O’Reilly’s optreden in deze twee politiek gevoelige zaken.

Royale bijverdiensten

EVP’ers zijn met een tegenkandidaat gekomen: de Zweedse oud-Europarlementariër Cecilia Wikström (54), opmerkelijk genoeg geen EVP’er, maar een liberaal. Die is door andere partijen weer onder vuur genomen, vooral vanwege haar royale bijverdiensten bij twee Zweedse firma’s. Om die reden werd ze door haar eigen partij dit jaar niet op de kieslijst gezet voor de Europese verkiezingen.

Wikström baarde vorig jaar opzien door na een parlementaire hoorzitting met facebooktopman Mark Zuckerberg als een idolate fan met hem op de foto te gaan en die op Twitter te zetten. Daarmee maakte ze zichzelf volgens critici niet alleen belachelijk, de actie zou bovendien aantonen dat ze niet geschikt is als gezaghebbende ombudsman.

Geheim

In de strijd om de topbaan eisen O’Reilly en Wikström de meeste aandacht op, maar een andere kandidaat heeft eigenlijk de beste papieren: Julia Laffranque (45) uit Estland, momenteel rechter bij het Europees Hof voor de Mensenrechten. Haar kandidatuur wordt gesteund door de meeste Europarlementariërs: negentig.

De twee andere kandidaten zijn Giuseppe Fortunato, ombudsman in de Italiaanse regio Campania, en de Lets-Amerikaanse Nils Muiznieks, die een hoge post bekleedde bij de Raad van Europa.

De stemming in Straatsburg is geheim, dus het staat de parlementariërs vrij ongezien te ontsnappen aan eventuele partijdisciplines. Er zullen meerdere stemrondes nodig zijn; mogelijk valt de beslissing morgen pas.

Lees ook:
‘Wanbestuur’ Europese Commissie bij benoeming topambtenaar

De Europese Commissie heeft zich bezondigd aan ‘wanbestuur’ bij de benoeming van de Duitser Martin Selmayr tot secretaris-generaal, de hoogste ambtelijke functie binnen het dagelijks bestuur van de EU. De Europese Ombudsman, de Ierse Emily O’Reilly, kwam vorig jaar tot dat harde oordeel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden