Blijft er nog iets over van Obama's erfenis?

VS Trump roept zijn partijgenoten op tot snel afbreken van Obamacare. Zijn medewerkers liggen onder vuur in de Senaat.

GIJS MOES en REDACTIE BUITENLAND

Terwijl Barack Obama zich gisteravond voorbereidde op zijn afscheidstoespraak als president van de Verenigde Staten, maakte Donald Trump zich klaar om de erfenis van zijn voorganger af te breken. De aankomend president zelf bereidde zich voor op de persconferentie die hij vandaag zal geven - als hij dat niet voor de vuist weg doet.

Obama nam gisteren al afstand van Washington. 's Ochtends serveerde hij met vrouw en kinderen nog het ontbijt aan medewerkers van het Witte Huis, om daar afscheid van hen te nemen. Later op de dag vertrok hij naar Chicago, de stad waar hij zijn politieke carrière begon, acht jaar geleden zijn historische overwinningstoespraak hield en waar hij vannacht ook zijn laatste rede als president uitsprak.

Trump riep in een interview met The New York Times zijn partijgenoten op om een van Obama's belangrijkste wapenfeiten, een zorgverzekering voor iedere Amerikaan, met spoed af te breken. "We moeten aan de slag. Obamacare is een rampzalige gebeurtenis geweest." Maar het is nog onzeker of de Republikeinen, die het Congres domineren, de bestaande regeling nu echt gaan afschaffen en wat ervoor in de plaats komt.

De Senaat onderwierp gisteren enkele beoogde medewerkers van Trump aan een kritische ondervraging. Senator Jeff Sessions uit Alabama, die door Trump is uitgekozen als minister van justitie, ontkende ten stelligste dat hij racistisch zou zijn, zoals hem voor de voeten is geworpen. Hij heeft nooit gesympathiseerd met de Ku Klux Klan, zei hij.

"Ik verafschuw de Klan, wat zij vertegenwoordigt en haar hatelijke ideologie." Sessions' verhoor werd regelmatig onderbroken door demonstranten. Zij riepen: 'Geen Trump, geen KKK, geen racistische VS'. Een zwarte activiste maakte de senator uit voor 'racistisch varken' terwijl zij door de politie werd weggevoerd.

De nieuwe minister van justitie nam na aandringen van senatoren afstand van een aantal uitspraken van Trump. Zo erkende hij dat de praktijk van waterboarden illegaal is en dat hij dat verbod steunt. Ook zei hij geen blokkade op te willen werpen tegen moslims die naar de VS willen komen, zoals Trump heeft gesuggereerd.

Sessions kondigde aan zich niet te bemoeien met een eventueel justitieel onderzoek tegen de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton, als het daar van komt. Trump maakte tijdens de campagne een punt van zo'n onderzoek, maar na zijn verkiezing is hij er op teruggekomen.

Beoogd minister van binnenlandse veiligheid John Kelly stuitte op minder weerstand in zijn hoorzitting. De voormalige marine-generaal zei dat het sluiten van de grenzen 'voor illegaal verkeer van mensen en voorwerpen' zijn topprioriteit wordt. Daarvoor zijn 'fysieke obstakels zoals een grensmuur' en camera's noodzakelijk. Trump heeft beloofd een muur te bouwen langs de grens met Mexico.

Vandaag komen in hoorzittingen onder anderen de beoogde ministers Rex Tillerson (buitenlandse zaken) en Betsy DeVos (onderwijs) aan bod.

Buitenland 11

Portret Jared Kushner

trouw.nl

Afscheidsrede Obama

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden