Blijf-van-mijn-lijf-huis kan ook zonder geheim adres

Huiselijk geweld uit de taboesfeer halen, dat is de bedoeling van het eerste open blijf-van-mijn-lijf-huis, in Alkmaar. Niet geheim, wel veilig.

Als vrouwen met gewelddadige mannen te maken hebben, is het zaak de vrouw (en kinderen) in veiligheid te brengen. In huizen die anoniem zijn, ver weg van de thuissituatie en dan maar wachten tot de dader opgesloten zit of anderszins tot bedaren komt.

In Alkmaar denken ze daar anders over. In januari opent in de wijk Overdie het eerste zogenoemde Oranje Huis (oranje, want de code ’rood’ duidt op levensgevaar en ’groen’ op veilig). Een open en transparant blijf-van-mijn-lijf-huis waar vrouwen (want het leeuwendeel van de slachtoffers is nog steeds vrouw) die met huiselijk geweld te maken hebben, terecht kunnen. Omdat het Oranje Huis een open karakter heeft, is het voor de dader zelfs mogelijk langs te komen voor een gesprek.

Aleid van den Brink, directeur van de Blijf Groep, benadrukt dat het Oranje Huis alleen geschikt is voor vrouwen die niet levensgevaarlijk bedreigd worden. „Elk geval staat op zich en voordat de vrouw in het open Oranje Huis komt, wordt er gekeken naar haar specifieke situatie. Het gezin wordt goed gescreend en alleen als de veiligheidssituatie het toestaat is de dader welkom voor een gesprek of therapie.”

Het initiatief van de Blijf Groep is uniek in Nederland. Een soortgelijk project bestaat al wel in de Verenigde Staten, en daar levert het open Blijf-Huis tot nu goede resultaten op, zegt Van den Brink. Niet alleen het sociale netwerk van vrienden en familie wordt ingeschakeld, maar ook de buurt. „Het huis is zichtbaar in de wijk, er wordt samengewerkt met buurtbewoners, hulpinstanties en de politie. Zo rust huiselijk geweld niet alleen op de schouders van de opvangorganisaties maar wordt het maatschappelijk gedragen.”

Is dat wel verstandig in tijden waarin onverschilligheid hoogtij lijkt te vieren? Van den Brink is ervan overtuigd dat de inzet van buurtbewoners juist blijkt te werken. „We zijn al een jaar bezig met de buurt waar het Oranje Huis straks zal staan. Gesprekken en bijeenkomsten met buurtbewoners wijzen uit dat we huiselijk geweld zo uit de taboesfeer kunnen halen.”

Uit cijfers blijkt dat steeds meer allochtone vrouwen gebruikmaken van opvanghuizen. In sommige Marokkaanse families bijvoorbeeld is het een grote schande als vrouwen weglopen van hun man. Ook al heeft de man in kwestie losse handjes. Wat kan het sociale netwerk van deze vrouwen bijdragen?

Juist binnen deze families is er nog een wereld te winnen, denkt Van den Brink. „Huiselijk geweld staat op de agenda van diverse zelforganisaties. Daders wordt de hand niet meer boven het hoofd gehouden, ook allochtone daders niet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden