null Beeld
Beeld

CommentaarVersoepeling

Blijf openstaan voor coronaregels

Het behoud van draagvlak voor coronaregels is uitermate lastig en vergt inzet van overheid én burgers. Op Hemelvaartsdag leek het er namelijk op alsof veel mensen alvast een voorschot namen op de verdere versoepelingen in de komende weken. De stranden stroomden vol, er waren meer groepen bij elkaar in parken en langs plassen, en de NS moesten waarschuwen echt ­alleen noodzakelijke reizen te ondernemen. En vooral met vrienden en familie nemen mensen de afstands­regels minder nauw, bleek uit onderzoek dat GGD’s en het RIVM gisteren vrijgaven.

Dat is begrijpelijk. Los van het prachtige weer van donderdag is er ook regelmoeheid door de duur van de coronacrisis. Bovendien is er het vooruitzicht dat we nog maanden en zelfs jaren tegen allerhande beperkende regels aan zitten te kijken. Mensen vullen dat vooruitzicht in op een wijze die ze denken aan te kunnen; jarenlang opa of oma niet kunnen knuffelen of groepen vrienden niet kunnen zien, is geen doen. Terwijl dat misschien voor de komende maanden nog best noodzakelijk is.

Vooral handhavers krijgen het daardoor moeilijk. De term coronaspuger gaat misschien de Van Dale halen, boa’s worden belaagd. Niet voor niets zijn het vaak de bestuurders in veiligheidsregio’s die op de rem staan bij algehele versoepelingen. Dat heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat de terrassen echt pas op 1 juni open mogen en niet het hele Pinksterweekeinde. Ook burgemeesters van grote steden maken zich zorgen. Hotels of restaurants kunnen het inpandig best coronaveilig hebben gemaakt, maar de gasten moeten ook de openbare ruimte in. En dan zijn de burgemeesters verantwoordelijk.

Open voor interpretatie

Het kan nog veel complexer worden, bijvoorbeeld als het opflakkeren van het virus het noodzakelijk maakt verruimingen in bepaalde regio’s terug te draaien. De landelijk geldende maatregelen zijn nu al open voor ­interpretatie en staan mede daarom vaak ter discussie, dus je kan nog meer heftige discussies verwachten als tussen regio’s allerhande verschillen optreden.

Het kabinet zal uiteraard alle maatregelen en alle veranderingen in aanpak enorm goed moeten uitleggen om het draagvlak te behouden. Maar uitleg werkt alleen als ontvangers daarvoor ook openstaan. Nederlanders moeten er dan ook enig begrip voor hebben dat sommige maatregelen misschien niet specifiek voor henzelf of hun eigen regio puur noodzakelijk zijn, maar voor de helderheid gedurende een periode op iedereen van toepassing worden verklaard. Zoals iedereen in Nederland nu op alle snelwegen overdag 100 km moet rijden, zelfs op stukken waar de directe schade van stikstofuitstoot misschien niet geldt.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden