'Blijf met je tengels van onze politici af'

Wethoudersvereniging signaleert meer bedreigingen vanwege opvang asielzoekers

Het kan niet zo zijn dat raadsleden of wethouders door bedreigingen andere afwegingen gaan maken, zegt burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem. De 'verruwing van de democratie' is niet nieuw, wel neemt in de discussies over opvang van vluchtelingen het aantal bedreigingen in de lokale politiek toe.

Totaal onacceptabel, noemde premier Rutte het eerder deze week toen bekend werd dat tenminste zes gemeenteraadsleden in Rijswijk anonieme dreigbrieven hadden gekregen. De raad stemde vorige week in met de komst van een asielzoekerscentrum op het voormalige terrein van de Technische Hogeschool in de Plaspoelpolder.

Burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten is deze week schriftelijk met de dood bedreigd omdat zijn gemeente vluchtelingen gaat opvangen.

"Blijf met je tengels van onze politici af", zei minister Plasterk van binnenlandse zaken gisteren, in reactie op een artikel in het blad Binnenlands Bestuur. Daarin zegt voorzitter Arne Weverling van de Wethoudersvereniging dat er in twintig tot dertig gemeenten gevallen van bedreiging of intimidatie spelen. Werverling hamert er bij zijn collega's op in alle gevallen aangifte te doen.

Dat staat ook in de afspraken die eerder dit jaar zijn gemaakt in het project Veilige Publieke Taak, zegt Schneiders, die voorzitter is van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. "Altijd aangifte, altijd onderzoek, altijd naar de rechter als er een dader is te traceren en altijd een verhoogde strafeis." Ook Plasterk verwijst naar deze afspraken.

Yvonne Hagenaars, PvdA-raadslid in Rijswijk, stapte dan ook naar de politie met de anonieme brief die dinsdag bij haar was bezorgd. "Als je je gelijk wilt halen, doe dat dan via de democratische weg. Bedreigingen horen blijkbaar bij het vak, dat gebeurde in de jaren negentig ook al, maar mijn kinderen erbij betrekken gaat veel te ver."

Bang is ze niet. "Blaffende honden bijten niet, maar het moet niet normaal zijn om te gaan dreigen. Intussen moeten wij gewoon ons werk doen en zorgen dat mensen zich vertegenwoordigd weten. Dat doe ik ook als docente in het middelbaar onderwijs. Leerlingen, van wie sommigen denken dat de foto van dat aangespoelde jongetje is gemanipuleerd, waren wel onder de indruk nadat ik mijn verhaal bij Jeroen Pauw op televisie had gedaan. Nogal heftig mevrouw.'"

Schneiders zegt dat een bedreiging hem nooit heeft beïnvloed, ook niet toen enkele maanden geleden onbekenden zijn auto in brand staken. "En alle burgemeesters denken er net zo over. Bedreigingen hebben een averechts effect, de mensen die dit doen zullen niet op sympathie van veel anderen kunnen rekenen."

undefined

Brief aan PvdA'er Hagenaars:

"Dag Yvonne. Ten eerste wat een heerlijke dochters heb je. Mmm. Als dat azc er nog komt, zoek ik ze nog wel eens op op school. Denk even goed na over dat azc. Ok? "

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden