Blijf kritisch, hef Buurtzorg Nederland niet al te hoog op het schild

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Weg met de dure managers en bureaucratische poespas, zorgverleners kunnen best zelf bepalen wat hun cliënten nodig hebben. Met dat simpele concept veroverde Buurtzorg Nederland de afgelopen jaren de wijkverpleging. Met de overname van een flink deel van de boedel van het failliete TSN - 2800 medewerkers, 12.000 cliënten - betreedt de rebelse zorgorganisatie van Jos de Blok vandaag ook de huishoudelijke thuiszorg.

Het met lof overladen Buurtzorg Nederland heeft de boel in elk geval flink opgeschud en is alleen al daarom welkom. De relatieve nieuwkomer laat zien dat de zorg niet altijd ingewikkeld en duur hoeft te zijn. In veel gevallen kan het simpel en goedkoop, en naar volle tevredenheid van de mensen die de zorg ontvangen. Laat andere thuiszorgaanbieders vooral kijken of ze daarvan iets kunnen leren.

Maar op de heldenstatus van het ook door politici omarmde Buurtzorg Nederland valt wel iets af te dingen, blijkt uit de berichtgeving zaterdag in deze krant. Daarin worden kanttekeningen geplaatst bij de werkwijze van Buurtzorg Nederland. Kunnen de kleine teams bijvoorbeeld wel voldoende nachtelijke zorg en specialistische oncologische zorg leveren? Ook het onderzoek van KPMG, een vergelijking van Buurtzorg Nederland met 130 concurrenten, roept serieuze vragen op, onder meer over de hogere zorgkosten van Buurtzorg-cliënten voor huisarts en ziekenhuis, en de jongere leeftijd waarop zij in het verpleeghuis belanden. Verzekeraar Menzis legt een rechtstreeks verband tussen het lagere aantal thuiszorguren en het frequentere huisartsbezoek.

Het zijn belangrijke vragen, om diverse redenen. Zo mag de onstuimige groei van Buurtzorg Nederland er niet toe leiden dat gespecialiseerde vormen van thuiszorg in het gedrang komen. Omdat steeds meer zorg verhuist van ziekenhuis en verpleeghuis naar de thuissituatie, zal deze complexe zorg in belang toenemen. Vanuit Utrecht komen nu signalen dat Buurtzorg Nederland die lastige zorg liever aan anderen overlaat: een kwestie die nader onderzoek verdient.

Het is niet zonder risico om Buurtzorg Nederland al te hoog op het schild te hijsen. Dat wekt de suggestie dat het kostenprobleem in de zorg louter een probleem is van te veel bureaucratie. Zo'n positionering - de reddende engel tegenover de klassieke, logge clubs - is te karikaturaal en leidt af van de fundamentele keuzen die ook nodig zijn om de zorg goed en betaalbaar te houden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden