’Blijf de kwetsbaren helpen’

Hilde van Schijndel: 'Als iemand de volgende stap niet durft te zetten, kan ik hem makkelijker een duwtje in de rug bieden, omdat ik het zelf heb meegemaakt.' ( FOTO MAARTEN HARTMAN)Beeld Maarten Hartman

den haag – - Voor Kamerlid Eddy van Hijum (CDA) staat nog helemaal niet vast dat er een streep moet door de reïntegratie van WAO’ers. Tenzij zij zelf erom vragen, helpt uitkeringsinstantie UWV hen niet meer aan het werk, zo heeft het Rijk besloten.

„We vinden juist dat deze middelen moeten worden gebruikt voor de meest kwetsbaren op de arbeidsmarkt.” Volgens Van Hijum doet het budget van het UWV voor de uitvoeringskosten en de hulp aan arbeidsongeschikten niet onder voor dat van vorig jaar. „Wel horen we dat opeens het geld op is door hulp aan WW’ers. Zijn er wel scherpe keuzes gemaakt?”

Het ergert Van Hijum dat de miljoenen voor reïntegratie vooral blijven gaan naar de meest kansrijken. „Uit rapporten, onder andere van de Arbeidsinspectie, blijkt keer op keer dat mensen die lang in een uitkering zitten nauwelijks nog een aanbod krijgen voor hulp om weer aan de slag te komen. Juist bij mensen met een grotere afstand van de arbeidsmarkt is deze steun het meest effectief en dus geen verspilling. De zelfredzamen kunnen het op eigen kracht.”

Volgens het Kamerlid wordt de 1,3 miljard euro per jaar aan bijdragen voor reïntegratie door zowel UWV als de gemeenten (die verantwoordelijk voor de bijstand zijn) niet goed besteed.

„We hebben in de Tweede Kamer niet voor niets in 2008 een plan van aanpak afgedwongen om een ommekeer te bewerkstellingen. Aan de uitvoering van dat plan schort het nog steeds.”

Met PvdA-collega Roos Vermeij heeft Van Hijum, die ook vragen stelt bij de aanpak van de jeugdwerkloosheid, een debat aangevraagd om opheldering te krijgen.

(Trouw)Beeld Maarten Hartman
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden