Blijde maar ingetogen reacties na vrijlating

amsterdam – - Wereldleiders en mensenrechtenorganisaties hebben opgetogen, maar ook behoedzaam gereageerd op de vrijlating van de Burmese oppositieleider Aung San Suu Kyi, afgelopen zaterdag.

De Amerikaanse president Obama noemde haar ’een van mijn helden’. „Of Aung San Suu Kyi gevangen zit in haar huis of in de gevangenis doet niets af aan het feit dat haar, en de politieke oppositie die ze vertegenwoordigt, systematisch de mond is gesnoerd. Ze werd opgesloten en elke mogelijkheid om aan het politieke proces deel te nemen is haar ontnomen”, zei hij in een verklaring.

Obama stelde dat het huisarrest veel te laat is opgeheven en riep op tot de vrijlating van alle zeker 2200 politieke gevangenen in Burma. Ook Amnesty International stelt dat de Burmese militaire junta de politieke gevangenen, die onder ’deplorabele omstandigheden’ worden vastgehouden, moet vrijlaten.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties noemde Suu Kyi een bron van inspiratie. De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, onderstreepte dat Suu Kyi onbeperkte vrijheid moet krijgen om te zeggen wat ze wil en deel te nemen aan het politieke proces.

De Nederlandse premier Rutte zegde Suu Kyi „blijvende solidariteit” toe in haar strijd voor democratisering. PvdA-fractieleider Job Cohen vergeleek Suu Kyi met Nelson Mandela. „Ondanks twintig jaar gevangenschap bleef uw ziel altijd vrij. Een leger van één vrouw, die de hoop van Burma levend hield”, aldus Cohen.

Het Burma Centrum Nederland ziet geen reden voor al te grote vreugde. ’Het is niet duidelijk of de junta inmiddels een nieuw arrestatiebevel klaar heeft liggen, zoals geregeld eerder gebeurd is’, aldus BCN in een verklaring. Het Burma Centrum verdenkt de junta ervan met de vrijlating de publiciteit over de onlangs gehouden, oneerlijk verlopen verkiezingen te willen overschaduwen. Suu Kyi zat vijftien van de afgelopen 21 jaar opgesloten.

Desondanks sprak de Nobelprijswinnares verzoenende woorden. Ze zei geen vijandigheid te voelen voor haar bewakers van de militaire junta. „De beveiligers hebben me goed behandeld. Ik wil de junta vragen het volk ook goed te behandelen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden