'Blij dat ik de premier van dit land niet ben'

Wat merken gezinnen in Europa van de huidige economische tegenslag? Trouw volgt het dagelijks leven van zes families in zes landen, vandaag: Portugal.

Moeder Margarida (58) is druk, zoals altijd. Stilzitten is niet aan haar besteed. Ze heeft haar huishouden, is in de weer met 'die gekke, hyperactieve hond' Oscar en kookt voor haar gezin. Vandaag rijst met vis.

Vijf dagen per week past ze op een inmiddels ruim tien maanden oude baby van een Braziliaans stel. Om acht uur komen ze hem brengen, om vijf uur wordt hij weer opgehaald. "Ik vind het geweldig, zo'n kleintje in huis. Hij is zo levendig en brengt zoveel vreugde met zich mee."

De afgelopen maanden is ze veel de deur uit geweest. De familie Pereira bezit naast hun vrijstaande huis in Cascais twee woningen, appartementen, die al jaren familiebezit zijn. Een staat in de Algarve, en wordt verhuurd, de ander staat dichterbij, in de stad Setúbal.

De woning in Setúbal willen ze waarschijnlijk verkopen. De vorige huurster, een oude vrouw, is overleden. "De woning was er niet heel best aan toe. We hebben veel moeten opruimen en opknappen."

Verhuren brengt een hoop gedoe met zich mee, ligt Margarida haar keuze toe. "Je hebt toch extra zorgen en extra kosten." Alleen is de huizenmarkt er nu niet echt naar om te verkopen. Portugal is hard geraakt door de economische crisis en zal nog jaren van weinig groei en bezuinigingen moeten doorstaan voordat ze situatie beter wordt, schatten economen. "Ik ben ook zo blij dat ik niet de premier ben van dit land. Het eerste wat ik dan zou doen is vergiffenis vragen voor al deze brute maatregelen die er nu genomen worden."

Margarida is geboren in Lissabon en groeide op in Cascais en de Angolese hoofdstad Luanda, destijds nog een Portugese kolonie. Ze heeft warme herinneringen 'aan die zorgeloze tijd'. Van huis uit is ze apotheker. "Dat werk mis ik echt, maar met twee kinderen was het niet te combineren." Ze is al jaren huisvrouw.

Ruim vijfhonderd euro per maand gaat er op aan boodschappen voor het gezin: het maandsalaris van dochter Margaride die fulltime in een hotel werkt. En dat is veel geld. "Ik koop niet eens hele luxe producten. Gewoon de dagelijkse dingen zoals iedereen die heeft. Het leven was al vrij duur voor ons. De btw-verhoging van 21 naar 23 procent maakt een groot verschil."

Met een gieter loopt ze door de tuin. "De crisis, de crisis. Mijn man is zijn zaak kwijt, leeft van een uitkering. Mijn dochters werken maar voor weinig geld. Maar ik mag niet klagen. Ik heb mijn gezin, een huis dat afbetaald is. En ik ben ook zeker niet de enige in Portugal met problemen."

Sparen doet de familie al lang niet meer. "Ik kan gewoon niet minder uitgeven. Elke euro is nodig." Lang wil ze niet stilstaan bij economische problemen. "Het maakt mij verdrietig en depressief. Ik heb nooit eerder in mijn leven in een situatie als deze gezeten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden