Blessures hoofdthema bij voorbereiding EK

door Fred Troost

Door twee overwinningen in oefenwedstrijden tegen Portugal is het zelfvertrouwen van de handbalvrouwen gegroeid. Met het oog op het komend EK is dat een positieve zaak.

Nog geen maand geleden werd het team in het Holland Toernooi met 34-20 door de Portugezen van de vloer gespeeld. Nu werd het zaterdag in Rotterdam 34-31 en gisteren in Eindhoven 29-22.

De wedstrijden tegen Portugal pasten in de voorbereiding omdat Spanje, de eerste tegenstander op het EK, hetzelfde spelletje speelt: een offensieve tactiek, gebaseerd op snelheid en veel pogingen de bal via onderscheppingen te veroveren.

Dit weekend was de uitgangspositie van Oranje beter dan tijdens het Holland Toernooi. De geblesseerden Mulder en Pusic zijn teruggekeerd. Voor Burgers en Van der Wissel hadden de wedstrijden tests moeten zijn om te zien of de herstelperiode hen op het oude niveau heeft teruggebracht. De inzet van deze geslepen routiniers scheelt een slok op een borrel, met name in aanvallend opzicht.

De onzekerheid over zijn ervaren speelsters maakt dat coach Sjors Röttger al weken tussen hoop en vrees leeft. Daar is nieuwe twijfel bij gekomen, nu deelname van Joyce Hilster onzeker is geworden. De linkerhoekspeelster kampt met een knieblessure en was er tegen Portugal niet bij. Burgers speelde acht minuten en viel toen uit; Van der Wissel beperkte zich tot sprintjes trekken in de rust.

Röttger heeft tot donderdag om knopen door te hakken. ,,Bij Natasja Burgers denk ik dat het om andere pijntjes gaat, die opspelen nu ze weer begonnen is. Met Pearl van der Wissel wilde ik geen risico lopen. Joyce Hilster is zeer onzeker, al is de dokter positief. Saskia Mulder is hersteld, maar of ze twee dagen na elkaar kan spelen op het EK, is onzeker. Ik moet op de medische mensen afgaan; dat is heel onprettig, want ik zou zo graag meer willen.’’

In het ongunstigste geval mist zijn ploeg dus vier ervaren speelsters. Toch is dat niet onoverkomelijk, denkt de coach. ,,We zijn sterk in de breedte, maar te weinig in de diepte. Daarom kan ik die vier goed gebruiken. Ik heb het gevoel dat we dan mee kansen hebben om onze tegenstanders te verslaan.’’

Is handbal niet een te extreem blessuregevoelige bezigheid? Röttger: ,,Het is topsport; helaas ontstaan er blessures. Andere landen hebben ook dit soort problemen.’’

De gedwongen inzet van opkomende talenten had tegen Portugal ook zo zijn voordelen, vindt hij. ,,We leren meer van de fouten die we maken dan van dingen die we goed doen.’’ Maar Röttger weet dat die stelling over een kleine twee weken, bij de openingswedstrijd op het EK tegen Spanje, niet meer opgaat. In Malmö en wie weet, na het overleven van de voorronde tegen Spanje (7-12), Denemarken (9-12) en Frankrijk (10-12), in Stockholm wil de ploeg bewijzen dat de vijfde plaats op het WK van vorig jaar in Sint-Petersburg geen incident was, maar een structurele prestatie van een topploeg.

Het Holland Toernooi leverde begin deze maand slechts een vierde plaats op, maar daarna volgde herstel in de wedstrijden om de World Cup, al leken de cijfers anders te duiden. Dat daar in Denemarken van wereldkampioen Rusland werd verloren, was geen schande. Tegen Oekraïne speelde Oranje een goede, maar ongelukkige wedstrijd. De ploeg stond de hele wedstrijd voor, moest een forse blessure en het uitvallen van Andrea Groot incasseren en verloor in de slotminuut met één treffer verschil. Grootste opsteker was de winst op Brazilië, dat Nederland in de Hollandweek nog met 32-22 klopte. Het zijn deze in positieve richting bewegende en aan het recente verleden tegengestelde resultaten, die de ploeg nu, met de strijd op het hoogste Europese niveau voor de boeg, met hoop en vertrouwen vervullen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden