Blessure als grootste uitdaging

Sven Kramer twijfelt nog over deelname NK Rugkwetsuur door val van schommel

Precies een week voor de start van het schaatsseizoen weet Sven Kramer nog altijd niet of hij kan meedoen aan het Nederlands kampioenschap per afstand. De schaatser buitelde een paar weken geleden van een schommel en heeft sindsdien last van zijn rug. Bij het schaatsen heeft hij bovendien uitstraling naar het linker been. Kramer zei gisteren bij de presentatie van de TVM-schaatsploeg in Hoogeveen dat hij pas in de loop van volgende week zal beslissen of hij vrijdag aan de start van het NK staat.

Trainer Gerard Kemkers twijfelt of hij zijn pupil komend weekeinde al aan een wedstrijd moet laten meedoen. "Dat is de vraag. Misschien is het alternatief ook wel heel goed voor Sven. We richten ons dit jaar op de wedstrijden in januari, februari en maart. Sven hoeft dus niet per se nu al mee te doen aan de reeks van wereldbekerwedstrijden. Als hij nu dus nog een extra trainingsblok kan doen, zou dat wellicht niet slecht voor hem zijn. Aan de andere kant heeft het rijden van wedstrijden ook zo zijn voordelen. Tussen die twee opties twijfelen we nu."

Kramer kent de twijfels, maar zegt ook: "Ik ben een racer. Ik wil wedstrijden rijden." En even later: "Ik wil natuurlijk niet kapot. Uiteindelijk zal het verstand het moeten winnen van het hart. Ik heb nu nog veel last van mijn rug en van de uitstraling naar mijn been. Het is het linker been, dus het bemoeilijkt het rijden van goede bochten enorm, omdat op dat been de meeste druk komt te staan. Dat is vervelend, belemmerend. Op dit moment wisselen goede en slechte dagen elkaar nog te veel af. Ik heb echt een periode van een paar goede dagen nodig om positief te beslissen over deelname aan het NK."

Kramer noemt zijn huidige fysieke gesteldheid er één van 'fluctueren'. Kramer miste het seizoen 2011 door een zenuwblessure in het rechterbeen. Die kwetsuur kwam door jarenlang (te) hard trainen. Nu was een val van een schommel de oorzaak. Na die val reed Kramer nog wel een zware wielerwedstrijd, de Baronie Breda Classic, waar hij de hele koers in de kopgroep reed. Daarna verergerde de kwetsuur. De zware blessure van 2011 heeft Kramer voorzichtiger gemaakt: "Ik erken nu wat eerder dat er wat aan de hand is, al zijn de blessures niet te vergelijken. Ik heb ook geen enorme flashbacks of déjà vu's. Maar het is nu wel een periode dat de blessure mijn grootste uitdaging is. En dat is niet het leukste aspect van het bestaan als topsporter. Aan de andere kant: ik wil graag schaatsen, terwijl ik natuurlijk niet per se meer hoef. Ik mag en wil heel graag."

Kemkers erkende gisteren dat het komende seizoen al volledig in het teken staat van de winterspelen van 2014 in Sotsji. "Daarom moeten we ook heel goed bekijken welke route de beste is. Wanneer we over Kramer beslissen? Dat kan elke moment zijn; we hebben onszelf geen deadline opgelegd."

Op de perspresentatie van TVM werd duidelijk dat de ploeg het allrounden, historisch gezien het belangrijkste doel van het team, in het preolympisch jaar wat naar de achtergrond zal laten verdwijnen. In de schaatswereld is de opkomst van specialisten steeds meer in zwang. Ook bij TVM zullen de schaatsers zich aan die trend aanpassen. Zo zal Kramer zich niet langer richten op de 1500 meter, maar puur op de 5000 en 10.000 meter. Kemkers noemde de mijl eerder dit seizoen al een 'bijproduct'. "Het lukt nu niet meer om alles wat we doen, los te zien van Sotsji", aldus de coach.

Wüst gaat allrounden, én sprinten
Ireen Wüst gaat komend seizoen weer allrounden én sprinten. De Brabantse raakte enkele jaren geleden overtraind omdat ze te hard trainde en aan te veel wedstrijden meedeed. Toch is Wüst ervan overtuigd dat haar deelname aan de NK sprint geen kwaad kan voor haar voorbereiding op het EK allround, een week later. "Anders werk ik in dat weekeinde een trainingswedstrijdje af. Nou, dan kan ik beter starten bij een echt titeltoernooi."

Mocht Wüst zich kwalificeren voor de WK sprint, dan weet ze nog niet of ze ook aan dat evenement - in Salt Lake City - deelneemt.

Wüst vindt het onbegrijpelijk dat het schaatsseizoen wederom pas eind maart ten einde komt, zo liet ze gisteren weten. De WK afstanden worden pas gehouden van 21 tot 24 maart, in de Russische stad Sotsji. "Dan zijn we weer aan het schaatsen in de lente", mopperde Wüst. "Ik begrijp niet waarom dit toernooi zo laat wordt gehouden. Nu duurt het seizoen weer onnodig lang."

De Brabantse refereert aan de WK afstanden die vorig jaar eveneens zo laat in Heerenveen werden gehouden. "Toen fietste ik in mijn korte broek naar Thialf. Dan heeft toch niemand meer affiniteit met schaatsen? Ik hoorde op dat moment van veel mensen dat ze 'schaatsmoe' waren. Daarom begrijp ik dit ook niet."

Vorige week hadden Annette Gerritsen en Thijsje Oenema kritiek op het feit dat de NK sprint in het Groningse Kardinge worden gehouden. Als het weer tegenzit, zou het stervenskoud kunnen zijn in de hal. Daarnaast is de ijskwaliteit minder dan in Thialf. Wüst kan zich vinden in die kritiek. "Voor een representatief toernooi moet je in Thialf zijn. Daar schaats je op de 1000 meter ook een tijd van 1.15 terwijl je in Kardinge dan tot 1.18 komt. Dan doe je ook geen snelheid op en dat heb je nodig voor de daaropvolgende wedstrijden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden