Ik heb een droom

Bleri Lleshi: Hoop is de motor van ons leven

Bleri Lleshi (1981) is politiek filosoof, jongerenwerker, docent en schrijver.Beeld Jorgen Caris

“Als kind droomde ik ervan arts te worden, een droom die ik onbewust had overgenomen van mijn moeder. Ook zij had ooit de wens medicijnen te studeren, maar als oudste van elf kinderen moest ze al jong hard gaan werken om te helpen het gezin te onderhouden. 

Zij noch ik hebben onze jeugddroom waargemaakt. Inmiddels heb ik een dochter van één jaar oud, ons eerste kind. Haar naam is Inaya, wat zorgzaamheid betekent. Een paar weken geleden droomde ik ’s nachts dat ik op oude leeftijd thuis zat en verzorgd werd door mijn dochter. Ze was arts. Toen ik er naderhand over nadacht zag ik de link tussen de drie generaties: mijn dochter had de onvervulde droom van mijn moeder en mij gerealiseerd.

Ik zal mijn dochter later niet een richting opduwen, ze moet haar eigen keuze kunnen maken. Ook ik heb die kans gekregen. Mijn ouders, die zelf weinig school hebben gehad, wilden een betere toekomst voor hun kinderen: om mij te laten studeren had mijn vader verschillende banen. Ik ben opgegroeid in Albanië, waar tot mijn elfde een dictatuur was. We leefden in armoede. Later zag ik in een vluchtelingenkamp in Albanië de misère van de mensen die in ’99 de oorlog in Kosovo waren ontvlucht. Ik dacht toen: iemand moet de problemen en conflicten in de wereld oplossen - en ik nam mij voor dat ik dat zou doen.

Ik ging in Brussel politieke wetenschappen studeren, met steun van de Belgische overheid, waarvoor ik dankbaar ben. Ik wilde de diplomatie in, de wereld veranderen. De Brusselse realiteit gaf een andere richting aan mijn leven. Ik zag jongeren met problemen, veelal schoolverlaters, en besloot me voor hen in te zetten. Je kunt ook op lokaal niveau de wereld veranderen.

Ik ben jongerenwerker geworden. Dat ik ook bekend ben als schrijver, weten ze vaak niet. Woorden kunnen prekerig overkomen, daarom zijn daden zo belangrijk. Ik neem ze bijvoorbeeld mee naar een instantie waar ze hulp kunnen krijgen of een hobby uitoefenen. Met kleine daden kun je een verschil maken, aan cynisme en fatalisme heb je niks. In mijn boeken probeer ik een ander wereldbeeld te bieden, ik laat zien dat mensen ook in staat zijn tot liefde en solidariteit. Ik pleit voor engagement: wie iets wil bewerkstelligen moet in actie schieten, anticiperen.

Dat is een rationele benadering van hoop. In onze cultuur kijken we neer op hoop: we beschouwen het als naïef optimisme, een illusie. Maar er is ook actieve hoop, waarmee we de wereld iets positiefs kunnen brengen. Het is de motor van ons leven. Hoop stuwt ons zelfs in de moeilijkste dagen voort. Zoals de hoop van mijn ouders, die mijn leven heeft veranderd.”

Bleri Lleshi (1981) is politiek filosoof, jongerenwerker, docent en schrijver. Onlangs verscheen zijn boek ‘De kracht van hoop’. Op 4 juli is hij te gast in Pakhuis De Zwijger, Amsterdam.

In de interviewrubriek 'Ik heb een droom' vraagt Trouw mensen waar ze over dromen, overdag of 's nachts. Lees hier eerdere artikelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden