Blekers strijd om Oostvaarderswold te schrappen nog niet gestreden

Staatssecretaris Bleker (Natuur).Beeld ANP

De Raad van State is van mening dat er niet voldoende geld is om de Oostvaarderswold te realiseren. Daarmee krijgt staatssecretaris Bleker (Natuur) misschien eindelijk zijn zin en wordt het project definitief geschrapt. Maar er loopt ook nog een procedure in Zwolle tegen Bleker, waarmee Flevoland alsnog het beloofde geld probeert te krijgen voor het natuurgebied.

De vorige minister van Natuur, Gerda Verburg, gaf Flevoland de opdracht om het 1800 hectare grote natuurgebied versneld aan te leggen. Daarvoor zou de provincie 240 miljoen euro ontvangen.

Het huidige kabinet zette bij zijn aantreden in het kader van de bezuinigingen een streep door de Oostvaarderswold. Flevoland laat zich echter niet afbrengen van de in gang gezette plannen door het vorige kabinet. Het provinciebestuur is verplichtingen met derden aangegaan en wil dat niet terugdraaien. Flevoland heeft al 140 miljoen euro in het project geïnvesteerd, maar heeft van het Rijk nog maar 40 miljoen ontvangen.

Staatsbosbeheer
In november vorig jaar keerde de provincie zich naar Staatsbosbeheer om het natuurgebied, dat uiteindelijk de Oostvaardersplassen met de Veluwe moet verbinden, toch van de grond te krijgen. Dat accepteerde Bleker niet. Hoewel Staatsbosbeheer een zelfstandig bestuursorgaan is, vond Bleker het onaanvaardbaar dat de organisatie actief meewerkt aan een in het regeerakkoord geschrapt project. 'Een staat in de staat, dat kan niet. We zijn één rijksoverheid', aldus de staatssecretaris.

De Raad van State stelt nu dat Flevoland onvoldoende heeft aangetoond dat er genoeg geld is om de Oostvaarderswold te realiseren. De raad stelde een groot aantal boeren en de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO), die bezorgd waren dat hun bedrijven moesten wijken voor het natuurgebied, in het gelijk.

Alsnog over de brug
Daarmee lijkt Bleker eindelijk zijn zin te krijgen. Maar de strijd is nog niet gestreden. RvS heeft het provinciale inpassingsplan vernietigd, maar de provincie kan met een nieuw plan komen.

Bovendien loopt er nog een procedure tegen Bleker. Flevoland probeert via de bestuursrechter af te dwingen dat het rijk alsnog over de brug moet komen met het beloofde geld. Over twee weken volgt de uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden